TRALJAVOST CROATIA AIRLINESA Dubrovački dnevnik je znao kako će let prema Zagrebu biti otkazan, 'samo' 12 sati prije putnika

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Croatia Airlines
Ekipa Dubrovačkog dnevnika sinoć je, oko 19:00 sati, zaprimila dojavu od izvora koji je htio ostati anoniman kako let Croatia Airlinesa na relaciji Dubrovnik-Zagreb jutros neće letjeti u 6:40 sati. Štoviše, iz tvrtke su rezervirali i autobuse kojima su putnici trebali putovati iz Dubrovnika, umjesto avionom.

Scenarij se jutros obistinio – let iz Dubrovnika za Zagreb je otkazan, a putnici su za tu informaciju doznali gotovo 12 sati nakon Dubrovačkog dnevnika jer ih je tada Croatia Airlines o istom obavijestila.

Kako su iz Croatia Airlinesa odgovorili na upit Dubrovačkog dnevnika, razlog otkazivanja leta je bura.

„Zbog bure koja je jutros zabilježena na području Zračne luke Dubrovnik i svim letačkim ograničenjima uzrokovanim radovima na uzletno-sletnoj stazi dubrovačke zračne luke, jutros nije bilo moguće sigurno slijetanje zrakoplova Croatia Airlinesa iz Zagreba u Dubrovnik te je stoga posljedično otkazan redoviti let OU661 Dubrovnik – Zagreb, koji je trebao biti obavljen tim zrakoplovom. Konkretno, u navedenim vremenskim uvjetima, koji se nisu mogli unaprijed predvidjeti, slijetanje u ZL Dubrovnik na trenutno dostupnu dužinu uzletno-sletne staze predstavljalo bi sigurnosni rizik,“ odgovorili su iz Croatia Airlinesa na upit.

Iz aviokompanije također navode kako je sigurnost putnika prioritet, što zapravo nije iznenađujuće, ali se postavlja pitanje kako je ekipa Dubrovačkog dnevnika znala kako će let biti otkazan puno prije putnika koji su rano jutros trebali poletjeti za Zagreb. Ipak, iz Croatia Airlinesa na ta pitanja odgovaraju kako su autobusi naručeni preventivno te kako je odluka, za koju je Dubrovački dnevnik znala još sinoć, donesena – tek jutros.

„Na temelju sinoćnje vremenske prognoze bura se mogla očekivati, ali ne i sa sigurnošću predvidjeti tijekom današnjeg jutra, te je kompanija zbog toga preventivno rezervirala dva autobusa lokalnih prijevoznika za slučaj da će biti prisiljena otkazati jutrošnji let OU661. To je učinjeno kako bi se putnicima, u slučaju da dođe do otkazivanja leta zbog vremenskih uvjeta, omogućio što brži prijevoz iz Dubrovnika do Splita, odnosno pravodobni dolazak na let Split – Zagreb na koji su putnici s leta OU661 preusmjereni. Operativna odluka o otkazivanju leta OU661 donesena je rano jutros kada je utvrđeno da jačina bure prelazi dopuštene vrijednosti za sigurno slijetanje na trenutno dostupnu dužinu uzletno-sletne staze ZL Dubrovnik, te su putnici nakon toga obaviješteni o tome da im je osiguran alternativni prijevoz autobusom do Splita, a zatim zrakoplovom do Zagreba,“ odgovoreno je, a u nastavku odgovora na upit iz Croatia Airlinesa pišu o buri i navode koje su sve specifičnosti tog vjetra.

„Radi objektivnog i cjelovitog informiranja javnosti želimo napomenuti još nekoliko činjenica. Poznato je kako bura puše na udare (mahove) i da je, unatoč kraćim razdobljima u kojima oslabi, riječ o nepredvidljivom vjetru koji je zbog bočnih udara osobito opasan za obavljanje letačkih operacija. Dakle, bura je vrlo specifičan vjetar i izrazito je teško unaprijed predvidjeti uvjete slijetanja u Dubrovnik. Zbog svega navedenog jasno je da putnici u pojedinim slučajevima, kao što je današnji let OU661, ne mogu biti obaviješteni prije leta, nego u trenutku leta. Također, i za putnike i za avioprijevoznika najbolji je scenarij da se let obavi kako je i planiran, jer su u tom slučaju putnici zadovoljniji uslugom, a avioprijevoznik ne podliježe svim dodatnim troškovima koje snosi zbog poremećaja u prometu, ovisno o vrsti poremećaja,“ odgovoreno je.

Naravno, putnici koji su se umjesto zrakoplovom vozili autobusom, uslugu koja im nije pružena zbog vremenskih prilika redovito su platili. No, sudeći po odgovoru iz Croatia Airlinesa, na to moraju misliti putnici, a ne avioprijevoznik.
„Putnici kojima je vrijednost zrakoplovne karte veća u odnosu na cijenu autobusnog prijevoza mogu potraživati razliku u cijeni,“ odgovoreno je.

Popularni Članci