'TUMAČENJE POVIJESTI' Održana tribina povodom obljetnice oslobođenja Dubrovnika od fašističkih okupatora

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Povodom 73. obljetnice oslobođenja Dubrovnika od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu, Udruga antifašista Dubrovnik organizirala je tribinu s temom „Tumačenje povijesti Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i Danskoj", a gost predavač bio je povjesničar i sveučilišni profesor iz Kopenhagena Zlatko Jovanović.

Povjesničar Jovanović, inače rodom iz Tuzle, govorio je na primjeru Danske kako je generirano nekoliko tendencija što se prema njegovom mišljenju može podijeliti na period od završetka rata do sredine '70-ih kada je najviše u fokusu bila herojska pobjeda nad fašizmom, nakon čega se fokus stavlja najviše na žrtve, a kasnije i na počinioce zločina što ostaje prema njegovom mišljenju do sredine '90-ih. Nakon pada Berlinskog zida, istaknuo je Jovanović, dolazi do revizije povijesti i raniji heroji se predstavljaju kao zločinci, a počinioci se naglašavaju kao njihove žrtve.

- Drugi svjetski rat je bio važan market političkih stavova i identiteta i zato je svaka značajna promjena sa sobom povukla i promjene oko tumačenja rata što je zapravo jedan od najjasnijih primjera kako se politika koristi da bi se prokazale neke stvari koje se tiču sadašnjosti - kazao je Zlatko Jovanović koji je pojasnio situaciju u Danskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Naime, prema njegovom riječima Danska je imala pokret koji je simpatizirao naciste iako su zapravo Danci imali odbojnost prema Nijemcima jer su prije toga dva puta ratovali što zapravo dijeli društvo. Konzervativna partija koja je i danas dominantna u Danskoj, naveo je Jovanović, imala je neke referate koji su ukazali da su veličali naciste i predstavljali su se kao arijevska klasa. Zanimljivo je kako je Danska imala suradnju sa Švedskom o spašavanju židovski izbjeglica što je situaciju učinilo zanimljivom. Jovanović je prepričao kako je Njemačka napala Dansku te kasnije stvorila protektorat.

- Postoje razni mitovi o Danskoj pa naprimjer često govore da je danski kralj nosio traku koju su inače židovi nosili. Također se naglašavalo da je cijeli narod bio protiv nacista što je problematično sa znanstvenog položaja - kazao je Jovanović koji se osvrnuo i na odnos Danske i zemalja bivše Jugoslavije.

- Neki novinari u Danskoj olako prihvaćaju teze da su četnici i partizani isto i Tita se smatra totalitarnim vođom. No, u Danskoj ljude najviše fascinira ovo područje koje je prema njihovom mišljenju jako siromašno - rekao je povjesničar i sveučilišni profesor iz Kopenhagena Zlatko Jovanović.

Popularni Članci