U EUROPU STIŽE VAL EKSTREMNIH VRUĆINA Evo kakve temperature možete očekivati idućeg tjedna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Pred nama su pravi ljetni dani.

Već jučer je vrijeme bilo stabilnije, sunčanije i toplije nego prošlih dana, a na još izraženiju vrućinu budite pripremljeni sutra, na moru i idući tjedan, piše Index.hr.

Poneki je pljusak s grmljavinom u nedjelju moguć je uglavnom u središnjoj Hrvatskoj, u ponedjeljak i još ponegdje po unutrašnjosti, ali će, unatoč tome, sljedećih dana u Hrvatskoj ipak biti prevladavajuće sunčano i vruće vrijeme - pravo ljetno, čak i toplije od prosjeka za doba godine, ponegdje i uz toplinski val koji može djelovati na zdravlje, najavljuje Zoran Vakula za HRT.

Novi tjedan - većinom sunčano i vruće

"U prvoj polovini sljedećega tjedna u kopnenom će se području nastaviti većinom sunčano i vruće vrijeme. No, u ponedjeljak uz više oblaka mjestimice je moguć poneki pljusak, a oblačnije može biti i u utorak, osobito na istoku. Jutra će biti topla, a danju uglavnom vruće, sredinom tjedna ipak malo manje nego na njegovom početku i kraju.

Sunčano će biti sljedećih dana i na Jadranu, već prijepodne, te posebice poslijepodne uz temperaturu zraka većinom višu od 30°C. I noći i jutra će biti toplija nego proteklih dana, što mnogima vjerojatno neće biti ugodno. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju zapadni i sjeverozapadni vjetar, prema otvorenome moru u utorak i srijedu povremeno i jaki, a i bura će u srijedu ojačati", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

Ekstremne vrućine diljem Europe

Početkom idućeg tjedna zapadnu Europu će zahvatiti ekstremne vrućine. U Francuskoj se očekuju temperature zraka i do 43°C, a vruć afrički zrak pristići će sve do sjeverne Engleske uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka, javlja Istramet.

Iako do Hrvatske centar ovog vrućeg afričkog zraka ne bi trebao stići, ne smijemo isključiti mogućnost da zabilježimo nekoliko vrlo vrućih dana s maksimalnim temperaturama preko 35 Celzijevih stupnjeva.

Popularni Članci