U prepunoj Sponzi otvorena slavljenička izložba Josipa Pina Trostmanna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DLJI
Izložba Josipa Pina Trostmanna Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme otvorena je 13. srpnja u prepunom atriju palače Sponza, povodom 80. rođendana umjetnika te 55. godina od diplome na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, a  moći će se razgledati do 4. kolovoza.

Prvi se brojnoj festivalskoj publici obratio pomoćnik intendantice Igara za dramski program Saša Božić, a izložbu je otvorio Andrija Seifried, koji je i inicirao izložbu te napisao predgovor kataloga. Istaknuo je kako je 13 Pinov sretan broj, na isti datum, 13. srpnja je njegova festivalska izložba otvorena prije osam godina, a na ovoj otvorenoj također 13. srpnja izloženo je 13 platna. Slike vrište maštom, nadahnućem i koloritom. Samim tim one čine jednu koherentnu slikarsku cjelinu koja svjedoči jednu visoku likovnu estetiku. Učenik Umjetničke škole Luke Sorkočevića Martin Hazdovac kao poklon iznenađenja otpjevao je Pjesmu Dubrovniku Pinu u čast u klavirskoj pratnji Stefani Grbić.

Djela Josipa Trostmanna nalaze se u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama diljem svijeta. Spada u red najstarijih živućih i "najdubrovačkijih slikara", a od povjesničara umjetnosti prepoznat je kao jedan od najvećih kolorista hrvatskog slikarstva. Ostaje vjeran Dubrovniku i prepoznatljivim motivima koji variraju u njegovim ciklusima: Minčeta, Sv. Ivan, Sv. Vlaho, Kono, dubrovačke tarace i pergole.

Od 1981. nosi titulu Zaslužnog likovnog pedagoga u Republici Hrvatskoj koju dodjeljuje Savez likovnih pedagoga. Mnogi od predstavnika suvremenih vizualnih praksi i veliki broj umjetnika čije ćemo radove vidjeti na izložbi Užasi zavičaja, koju će Igre u suradnji s Art radionicom Lazareti otvoriti 7. kolovoza, osnovu svog kasnijeg umjetničkog rada nose još od vremena kad ih je u kući Flore Jakšić u Uvali Lapad Josip Trostmann nenametljivo i predano upućivao u crtačke i slikarske tehnike.

Izložba Josipa Pina Trostmanna Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme ostaje otvorena u Sponzi do 4. kolovoza s izuzetkom ove nedjelje, 15. srpnja kad će Sponza zbog finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva biti zatvorena od 16 sati.

Popularni Članci