UBIO ŽENU JER JE ZATRAŽILA RASTAVU? Rada Borić: Ne može se govoriti o poremećenom odnosu ako je samo jedna osoba u njemu 'poremećena'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Dugogodišnji dubrovački pomorac Ivo Banović jučer je ubio svoju suprugu Lidiju i njenog oca, dok je njenu majku ranio u njihovom obiteljskom stanu u Gradu. Muškarac je nakon počinjenog krvoprolića presudio i sebi.

Dubrovački dnevnik još jučer je pisao o tome kako je okidač, prema neslužbenim informacijama, najvjerojatnije bio zahtjev za rastavom braka kojeg je Banović zaprimio e-mailom, dan prije tragedije koja se dogodila na Prijekome. Pomorac je u ranim jutarnjim satima došao u stan u Gradu s vatrenim oružjem, navodno u alkoholiziranom stanju, te je, kako se neslužbeno doznaje, prvo pucao u punicu koja se nakon toga zaključala u sobu i pozvala policiju, nakon čega je ubio punca, ali i suprugu koju je zatekao na stubištu, a koja je zazivala pomoć. Banović je tada presudio i sebi.

Dubrovački dnevnik

Lidija Banović nije jedina koja je stradala od ruke svog partnera. Prema statistikama, u Hrvatskoj je u posljednjih pet godina ubijena 91 žena, a više od polovine njih su usmrtili njihovi partneri. Borkinja za ljudska prava Rada Borić za Dubrovački dnevnik je kazala kako mediji u tom kontekstu često izvještavaju da su u pitanju bili 'poremećeni obiteljski odnosi' što je pogrešno.

„Kad mediji izvještavaju o takvim i sličnim događajima, često govore o poremećenim obiteljskim odnosima. To nisu poremećeni odnosi ako je samo jedna osoba u njima bila 'poremećena'. Kako se može govoriti o poremećenim odnosima ako je jedna osoba zlostavljač? Također, događaju se situacije u kojima se na neki način 'opravdava' nasilni čin pa se navodi kako je nasilnik bio alkoholičar ili da je bio ljubomoran i kako je zbog toga bio nasilan i napravio kazneno djelo. Ili, kada susjedi kažu kako je 'inače' bio dobar čovjek, ali se to 'jednostavno dogodilo'. Važno je kako se o nekom slučaju govori u medijima," izjavila je Borić.

društvene mreže

Smatra da je važno i putem medija upozoravati na nasilje nad ženama i izvještavati o tome, ali na način da se na žrtve ne 'svaljuje' dio krivnje, posebno zato što to obeshrabruje ostale zlostavljanje žene u poduzimanju potrebnih koraka kako bi se zaštitile.

„Žene trebaju prijavljivati nasilje jer je to način za spriječavanje scenarija poput ovoga koji se jučer dogodio u Dubrovniku," kazala je Borić.

Stoga će se, sedmu godinu za redom, ženske udruge diljem Hrvatske pridružiti svjetskoj kampanji, pokretu, Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčica, za Valentinovo, 14. veljače svojevrsnim antivalentinovskim prosvjedom ne bi li baš na taj dan upozorilo da su srca, čokolada i ruže besmisleni pokloni ako žene trpe nasilje svakodnevno.

"Također , želimo 'Prekinuti šutnju' i oko institucionalnog nasilja, onog koje se provodi na sudovima, gdje se žrtve često dodatno viktimizira, kao i podsjetiti na nasilje vezano uz žensko zdravlje i reproduktivna prava," dodala je Borić. 

Popularni Članci