VATRENO U PORTU! Dubrovački vatrogasci dobili pojačanje, pokazali 'Orlanda' u akciji (FOTO/VIDEO)

Autor: Alena Hadžić Autori fotografija: Alena Hadžić
Novi vatrogasni brod za brze intervencije 'Orlando' stigao je u gradski porat, a dubrovački vatrogasci su ga testirali.

'Orlando' je ukupne dužine 13,5 metara i prvenstveno će se koristiti u akcijama vatrogasne postrojbe na moru i u obalnom pojasu.

Brod će podići razinu sigurnosti, zdravstvene i vatro zaštite. Osim toga, omogućit će transport vatrogasaca i brzu reakciju gašenja požara na Elafitima i Lokrumu, a koristit će se i kod promptnih intervencija u slučaju onečišćenja mora te u ostalim hitnim akcijama spašavanja ugroženih ljudskih života.

Bit će opremljen odgovarajućom navigacijskom i komunikacijskom opremom te opremom za gašenje.

Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović iznimno je zadovoljan ovim pojačanjem.

"Stvorili smo brod koji je za naše područje najučinkovitiji za sve moguće intervencije. Treba istaknuti da su svi naši otoci udaljeni od kopna dosta bliži, sve intervencije, ne samo vatrogasne, rješavat će se s ovim brodom," kazao je Krilanović koji smatra kako će ovaj brod biti na usluzi svim građanima i da ga treba dobro iskoristiti.

Dubrovački gradonačelnik i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Mato Franković kazao je kako vatrogastvo u Dubrovniku ima dugu povijest, spominje se još u 12. stoljeću.

"Nikad nismo imali pravi vatrogasni brod, došlo je vrijeme da Vatrogasna zajednica kupi ovaj iznimno vrijedan brod koji će na moru čuvati sve one koji trebaju pomoć. Imamo izvrsnu posadu koja će moći odgovoriti i u teškim vremenskim neprilikama," izjavio je Franković i naglasio kako je u kupnji sudjelovao i JU Rezervat Lokrum.

'Kuma' broda, kako su je prozvali, je poznata humanitarka Olga Stoss, koja je platila godišnje osiguranje za brod.

Nakon blagoslova i ceremonije vatrogasci su demonstrirali sposobnosti broda.

Popularni Članci