VODIČI, RESTORANI, KULTURA Veleposlanik Kine i gradonačelnik Franković otvorili brojna pitanja o suradnji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Dubrovnik
Kineska delegacija, koju je predvodio veleposlanik Narodne Republike Kine u RH Hu Zhaoming, susrela se s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem i suradnicima na sastanku povodom uključivanja kineskih policajaca u projekt ''Sigurna turistička sezona''.

Na sastanku u Gradu gradonačelnik Franković zahvalio je na svečanosti koja je, s početkom projekta, održana dan ranije na Stradunu i pohvalio odnose dviju zemalja. Međutim, ovom je prilikom istaknut i problem, a radi se o tome da jedan dio turističkih grupa iz Kine ne koristi službene, licencirane vodiče za obilazak povijesne jezgre Dubrovnika. U tom je smislu gradonačelnik istaknuo važnost kineskih policajaca koji će pomoći u komunikaciji s odgovornim osobama u ovakvim slučajevima. Rečeno je također kako je 16 kineskih vodiča dobilo licencu za vođenje po Dubrovniku tako da postoji i legalan način za obilazak uz kineski jezik.

Veleposlanik Hu Zhaoming kazao je kako će šest kineskih policijskih službenika koji su do sredine kolovoza raspoređeni u tri policijske uprave, uključujući i Dubrovačko-neretvansku, biti na pomoći i kod ovakvih situacija. Rečeno je i kako će se uputiti pismo agencijama koje dovode kineske goste u Dubrovnik kako bi se reguliralo ovo pitanje. Od problema s kojima se kineski turisti susreću u našem gradu istaknuo je nemogućnost korištenja napredne tehnologije za plaćanje te nedostatak kineskih restorana. Naglasio je i kako su odnosi između dvije države najbolji do sada, sve veći broj kineskih turista dolazi u Hrvatsku, raste robna razmjena i izvoz Hrvatske u Kinu, Kina ulaže značajne iznose ovdje, a nedavno je potpisan i ugovor za veliki posao gradnje mosta Komarna – Pelješac.

Most će graditi kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation, čiji je menadžer Lu Shengwei kazao kako trenutačno traže suradnike u Hrvatskoj te kako jamče za kvalitetu i rokove projekta.

Otvorena je i teme kulturne suradnje te je spomenuta mogućnost gostovanja istaknutog kineskog pijanista na idućim Dubrovačkim ljetnim igrama.

Popularni Članci