VIDEOINTERVJU S ORLANDOM TOKIĆ: 'Gradnja POS stanova u Mokošici izgledna u rujnu, krajem godine kriteriji za Solitudo'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić bila je gost 'Intervjua setemane' DD TV-a u kojem je kazala nešto više o projektima koji su u realizaciji, koji će se tek realizirati, a tom se prilikom osvrnula i na izgradnju POS stanova u Mokošici i Solitudu. 

Po pitanju POS stanova u Solitudu, Tokić je kazala kako će se krajem godine najvjerojatnije objaviti kriteriji i rokovi predaje dokumentacije.

"Pitanje POS-ovih stanova u Solitudu je atraktivno pitanje i građani nas gotovo svakodnevno pitaju gdje mogu predati papire. No, moram još jednom kazati - papiri se zasad nigdje ne mogu predati jer to vrijeme još nije došlo. To će biti krajem godine i bit će objavljeni i kriteriji i rokovi predaje dokumentacije. Na samim kriterijima odabira se još radi. Znamo kako će sve biti jasno i transparentno i pokušat ćemo izbjeći dosadašnje situacije prema kojima su stanove dobile osobe koje su već zbrinute, a na sebi nemaju nekretnine. Oni zbog kojih to radimo i u konačnici ulažemo toliki novac, a radi se o iznosu od sto milijuna kuna, će dobiti stanove. Nama su važni ljudi i važno nam je da stanovnici Grada Dubrovnika u gradu i ostanu," izjavila je Tokić.



Uz Solitudo, stanovi će se graditi i u Mokošici, a gradnja bi mogla krenuti već najesen.

"Riječ je o 43 stana koji će se iznajmljivati po modelu dubrovačke stanogradnje dakle na 10 godina s mogućnošću otkupa. Ta gradnja će, nadam se, krenuti u rujnu ove godine. Javna nabava je završena i trebamo odabrati izvođača. Za Solitudo smo već odabrali projektanta i krenuli u izradu idejnog projekta. Kroz dva mjeseca će, nadamo se, krenuti raspisivanje natječaja za glavni izvedbeni projekt, tako da ćemo do kraja godine imati projekt i građevinsku dozvolu. Kroz dvije godine bismo mogli imati završene radove, a do tog trenutka ćemo znati tko su budući korisnici," dodala je Tokić.

Zamjenica gradonačelnika otkrila je što se radi po pitanju najvećeg problema Mokošice, a to je pitanje parkinga i prometa.

"Godinama se tamo ništa nije radilo. Dosad je pokrenuto pitanje prometa i parkinga što je problem broj jedan. Pokrenut je projekt nove ceste odnosno novog izlaza iz Mokošice, od škole u Mokošici. Projekt je u izradi i nadam se kako će s idućom godinom započeti gradnja. Paralelno s time, gradit će se zgrade za branitelje te parking ispod postojeće zgrade koji će imati 90-ak parkirnih mjesta čime bi se taj dio ulice rasteretio. Iznad samih zgrada branitelja bit će vanjski parking, bit će i garaža, i to je 20-ak novih parkirnih mjesta. Dakle, od škole do vrha Mokošice ćemo imati oko 150 novih parkirnih mjesta, što ne rješava problem parkinga na tom području, ali svakako je korak naprijed. Naravno kako ćemo i nakon toga tražiti nove lokacije," izjavila je.


Tokić se osvrnula i na pitanje oborinske odvodnje te kazala što se sve planira po tom pitanju.

"To je projekt koji je jako skup i mora se rješavati sustavno. Konkretno, projekt u koji sada krećemo i za koji je raspisana javna nabava je Vukovarska ulica. Riječ je o drugoj fazi projekta koja obuhvaća područje od FINA-e do Atlanta. To je dionica koja nije pretjerano velika, ali je od izuzetne važnosti jer kupi oborinsku vodu cijelog Gruža. Projekt košta, zajedno s dijelom kanalizacije, preko pet milijuna kuna. Sljedeće godine će se rješavati dio od Ulice Stjepana Cvijića pa do Solske baze, kao i Zagrebačka ulica, a s obzirom na to kako je riječ o duljoj dionici, i financijska sredstva za taj projekt će biti veća. Radit će se i dio Montovjerne, s podmorskim ispustom, što će biti još dulja dionica od navedenih te će još više koštati. Toga smo svjesni i idemo dio po dio. Ove godine su rezervirana sredstva za Vukovarsku ulicu, Ulicu kardinala Stepinca i spoj oborinske odvodnje na Poštu Lapad. I U Solitudu nas čeka nastavak izgradnje oborinske odvodnje jer će se tamo graditi stanovi pa to pitanje želimo unaprijed riješiti," rekla je.

U intervjuu za DD TV Tokić je govorila i o pročistaču za vodu te hoće li biti daljnjih probijanja rokova i hoće li biti penaliziranja zbog dosadašnjih probijanja, azilu za životinje, prometnim rješenjima na Nuncijati, Domu umirovljenika, skorašnjim radovima na budućoj OŠ Montovjerna, bivšoj gradskoj upravi, gradonačelniku Matu Frankoviću, svojoj funkciji i tome kako spaja svoj poslovni i obiteljski život, a više o tome pogledajte u videoprilogu.

novinarka: Ivona Butjer

snimatelj: Goran Mratinović

Popularni Članci