POTPISANI UGOVORI Vila Čingrija i Kaboga bit će mjesta od javnog interesa

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: , A.Č.
Danas je prekretnica odnosa državne vlasti prema imovini Grada Dubrovnika i posebno sam sretan što smo ideju doveli do kraja, kazao je gradonačelnik Mato Franković prilikom čina potpisivanja kupoprodajnog ugovora za Vilu Čingriju.  

Gradonačelnik Franković je istaknuo kako je značajan dan za Grad Dubrovnik po pitanu povratka državne imovine s ciljem oplemenjivanja i stavljanja iste u društveni sadržaj. Franković je kazao kako je to bila i intencija i nekih bivših gradskih uprava, no dodao je kako ipak to nisu realizirali. Po pitanju Vile Čingrije gradonačelnik je pojasnio kako je odluka o kupnji bila ispravna te je pohvalio Ministarstvo državne imovine što su kupnju prvo ponudili Gradu Dubrovniku.

- Čingriju želimo pretvoriti u sadržaj javnog karaktera, a pojavila se ideja o osnivanju centra izvrsnosti. Svakako, Vila je važna za grad i u cijeli proces se treba uključiti javnost. Nakon analize stanja i rekonstrukcije krećemo u raspisivanje natječaja za prikupljanje interesa - kazao je Franković naglasivši kako je važno da Vila Čingrija ostane otvorena na javnost. 

- Sretan sam što mogu svjedočiti ovom velikom činu za Grad Dubrovnik i nadam se da će se Vila Čingrija uklopiti u viziju Grada. Svaki materijalni i prirodni artefakt u Dubrovniku predstavlja kulturno dobro i skoro se usudim kazati da sve što Dubrovnik ima podsjeća na kulturno dobro - kazao je ministar Marić koji je gradonačelniku Matu Frankoviću ovom prilikom uručio i Odluku o darovanju suvlasničkog dijela Republike Hrvatske ljetnikovca Bunić Kaboga. Inače, Kaboga nije u potpunom vlasništvu Grada Dubrovnika, u prizemnoj etaži je Hrvatski restauratorski zavod, a Franković je najavio opciju izmještanja Zavoda.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je ministru i gradonačelniku na potpisivanju ugovora.

- Ministarstvo je na novi način pristupilo raspolaganju državnom imovinom koju je stavilo u funkciju lokalne zajednice. Dobro je da ministar drži tempo i nakon sastanaka koje imamo odmah rješava probleme što je dobar put u postizanju onoga što želimo, a to je da nam državna imovina bude privatizirana tamo gdje je potrebno, a s druge strane da bude u funkciji građana, odnosno jedinica lokalne samouprave - naznačio je župan Nikola Dobroslavić.

I gradonačelnik Franković je pohvalio rad Ministarstva državne imovine i rješavanje brojnih problema na području Županije.

- Svjedoci smo kako se Prevlaka revitalizira, a trenutno postoji još nekoliko nekretnina i zemljišta koje je Grad zatražio od ministarstva i vjerujemo da ćemo uskoro riješiti i to. Svi ključni projekti vezani za radove Vodovoda koji prelaze preko državne imovine, Ministarstvo ekspresno rješava i zahvaljujući njima dobili smo veliki broj građevinskih dozvola - kazao je Franković.

Vila Čingrija Grad Dubrovnik koštala je oko 17,5 milijuna kuna, dok je Ministarstvo darovalo Kabogu čija je vrijednost oko 21,1 milijun kuna što je ministar Marić u šali prokomentirao kako je Grad Dubrovnik u plusu nakon svega.

Popularni Članci