VINOLJUPCI DOŠLI NA SVOJE Ovo bi mogao biti najbolji FestiWine dosad, stručnjaci tvrde kako nema slabih vina (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Međunarodni vinski festival Dubrovnik FestiWine održava se i ove godine, i to peti put zaredom, od 16. do 22. travnja, a danas je na konferenciji za medije festival i predstavljen.

„Sve je započelo donošenjem Strategije razvoja vinogradarstva i vinarstva Dubrovačko-neretvanske županije gdje smo s jedne strane ponovno prepoznali naša najbolja crna i bijela vina koja su ujedno i najbolja hrvatska crna i bijela vina. Utvrdili smo kako imamo odlična vina te kako ih treba bolje prikazati domaćoj i međunarodnoj javnosti. Jedna od mjera tog unaprjeđenja je Dubrovnik FestiWine koji označava središnju manifestaciju. Prošle godine smo festival otvorili i za vinare izvan naše regije te smatramo kako je to bila dobra mjera, a držimo se nje i ove godine. I u toj konkurenciji su naša vina bila dobro ocjenjivana te se nadam kako će tako biti i ove godine,“ kazao je župan Nikola Dobroslavić.

Po prvi put ove godine potporu festivalu daje i Grad Dubrovnik, a gradonačelnik Mato Franković je istaknuo kako mu to pričinja veliko zadovoljstvo.

„Čast nam je što se i Grad uključio u ovu manifestaciju, a u budućnosti također želimo aktivno sudjelovati u ovakvim festivalima. Grad Dubrovnik je poznat kao grad izvrsnosti i kao šampion turizma te mora istovremeno biti izvrstan i u svemu drugome što radi, a to je i gastronomija, uz koju uvijek ide i dobra kapljica. Upravo zato što imamo bogatstvo hrvatskih vina u našoj regiji, nismo slijepi pored zdravih očiju i stoga promoviramo svoje u svrhu održivog turizma. Cilj je da Grad Dubrovnik promovira sve svoje, ali i proizvode Dubrovačko-neretvanske županije, a ovdje posebno ističemo naša kvalitetna vina koja se mogu itekako staviti uz bok svjetskima,“ izjavio je Franković.

Vinar Božo Martinović složio se kako se krajnji jug Hrvatske itekako ima čime ponositi kad su u pitanju vina.

„Od župana Nikole Dobroslavića je na neki način i počela ova priča, te sam mu zahvalan, baš kao i Tildi Bogdanović, no posebno sam sretan što je s nama sada najveća snaga, a to je Grad Dubrovnik. Nesretan sam što svih ovih godina Grad Dubrovnik nije u ovoj našoj priči zauzimao glavno mjesto. Što se tiče proizvodnje vina, naš kraj se zaista ima čime pohvaliti, ima se čime dičiti i ima kome što pokazati posebno kad se u obzir uzme kako su se naši vinari u ovo teško vrijeme mučili kako bi prikazali onakvima kakvi doista jesu. Danas je to puno lakše raditi i razvijati nego što je to bilo prije 15 ili više godina u poslijeratnom vremenu. Usprkos razmišljanjima pojedinih vinara kako naš festival ne bi trebao biti otvoren za druge hrvatske vinare, većina nas smatra kako Dubrovnik nikada nije bio zatvorena sredina i to neće biti u nijednom pogledu,“ rekao je Martinović.

Konferenciji za medije nazočio je i Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik koji je dao dobre prognoze za budućnost festivala.

„Ugostiteljstvo i vino su dvije potpuno nerazdvojne cjeline. Ovo je već peti festival te je to još jedan dokaz kako je u pitanju jedan pametan potez. Iskreno sam uvjeren kako će ovo trajati još najmanje 50 godina,“ izjavio je.

Predsjednik ocjenjivačkog suda Bojan Kobal istaknuo je kako ove godine na festivalu nema vina slabe kvalitete.

„I ove godine je stručni žiri sastavljen od licenciranih sudaca, a kvaliteta vina je jako dobra. Bili smo jako iznenađeni jer uopće nema slabih uzoraka. Ukupna kvaliteta onoga što smo degustirali je na vrhunskom nivou,“ kazao je Kobal.

U sklopu Dubrovačke vinske setemane, ugostitelji nude kreativne menije sljubljene s biranim vinima i naglašavaju pripadnost festivalu doprinoseći širenju vinske kulture.


Uz središnju izložbu vina koja će se održati u petak i subotu, 20. i 21. travnja u ambijentu Sunset Beacha u Uvali Lapad, na ovogodišnjem FestiWineu održat će se brojna vinska događanja: susreti vinara i vinskih profesionalaca, ocjenjivanje vina 'Dubrovnik FestiWine Trophy', 'Spoj na slijepo' – ocjenjivanje vina uz malostonske kamenice i odabir pobjednika, Dubrovnik FestiWine Gala večera kojom se stipendiraju mladi talenti, atraktivne radionice i prezentacije te gostujući programi poput 'Salon of Sparkling wines' i 'Gault & Millau Masterclass'.

Ovogodišnji festival održat će se u organizaciji Dubrovačko - neretvanske županije i produkciji agencije 'Dubrovnik PartneR' te potporu festivalskih partnera i sponzora. 

Popularni Članci