Vlahušić o presudi Upravnog suda za golf na Srđu: Drago mi je da su razum i pravda pobijedili, sad je na potezu Županija

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
"Drago mi je da su razum i pravda pobijedili", kazao je bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić komentirajući presudu Upravnog sudu u Splitu o prihvatljivosti za okoliš golf projekta na Srđu kojom je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja Zelene akcije, inicijative građana Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata da se zahvat proglasi neprihvatljivim za okoliš.

"Bez obzira na ovu nepravomoćnu presudu mi ne odustajemo od borbe za zaštitu Srđa i Dubrovnika, riječ o prvostupanjskoj i nepravomoćnoj presudi na koju ćemo se žaliti", najavili su danas članovi Zelene akcije, inicijative građana Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata. Podsjetimo, Upravni sud je 2016. godine poništio Rješenje o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš na temelju tužbe Zelene akcije, inicijative Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata. 

Bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić je mišljenja kako je ekološka studija "jedan kroz jedan".

"Studiju su napravili stručnjaci te potvrdile dvije različite vlade, a Upravni sud je prvu poništio zbog administrativnih razloga", kazao je Vlahušić te dodao kako se nakon svega očekuje potez Dubrovačko-neretvanske županije.

"Bačić i Dobroslavić sada trebaju usvojiti prostorni plan na 310 hektara te legalizirati odluku iz 2006. godine koju je donio povjerenik Vlade Želimir Bosnić oko izmjena Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije kada je proširen obuhvat projekta golfa na Srđu sa 100 na 300 hektar - pojasnio je Andro Vlahušić.

"Srđevci sve jako dobro znaju, ali ne žele priznati. Naime, za građane Dubrovnika je napravljen pročistač za vodu i zacijevit će se tunel ispod Srđa, a to sve nema veze s golfom jer njihova voda ide prema moru. Nama je problematična ona s Ivanice koja se slijeva na Omblu - mišljenja je Vlahušić.

Zelena akcija i incijativa Srđ je naš smatraju kako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pod pritiskom arbitraže pokrenute 2017. godine u rekordnom roku izdalo novo rješenje koje je gotovo identično poništenom nezakonitom rješenju. Naime, investitor golf kompleksa na Srđu Međunarodnom sudu za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu je podnio zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Hrvatske. 

"Zbog mangupa iz nekih redova, koji nisu napravili sve što se treba, građani Hrvatske mogu platiti 3,3 milijarde kuna stoga Županija mora malo trčati i riješiti jednu od prepreka koja se treba privesti svrsi da mi kao građani ne bi bili siromašniji za navedeni iznos - upozorio je Vlahušić dodavši kako ne može komentirati arbitražni postupak jer je dao iskaz DORH-u, no mišljenja je ako dođe do toga da Hrvatska treba platiti odštetu točno se moraju znati imena i prezime krivaca za to.

Na pitanje kako komentira navode potpredsjednik Zelene akcije Enesa Ćerimagića koji je kazao kako su iz ureda premijera na njih stvarali pritiske, Vlahušić je rekao da to nije moguće.

"Meni je HDZ napravio brdo zla u osobnom i javnom životu i konkretno sam žrtva političkog progona od strane HDZ-a, ali mogu reći da su premijer i ministar Ćorić postupili sukladno ekološkoj studiji koja je napravljena po pravilima struke", zaključio je bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

Srđevci, Zelena akcija i arhitekti najavili žalbu na presudu za golf na Srđu: Prijetili su nam iz ureda premijera, ali istjerat ćemo stvar do kraja

Popularni Članci