POVIJESNA JEZGRA Prva faza radova na sanaciji kanala mješovite odvodnje trajat će 60 dana

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Grad Dubrovnik i Vodovod Dubrovnik započeli su izvođenje projekta cjelovite sanacije kanala mješovite odvodnje u povijesnoj jezgri. Investicija se u prvoj fazi sastoji od istražnih radova, a sukladno prethodnom odobrenju i posebnim uvjetima izdanim od strane Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Radovi se izvode na Stradunu na dijelu kanala u dužini od 30 metara, a sastoje se od čišćenja kanala, snimanja i evidentiranja svih oštećenja i priključaka na kanalu, saniranja očišćenog kanala i uređenja dna kanala kako bi se postigli sanitarno higijenski i tehnički uvjeti tečenja otpadne vode.

Izvođač radova u ovoj fazi je zajednica izvođača Anafora d.o.o. iz Splita, Goran i Zoran d.o.o. iz Splita i Građevinar Quelin d.d. iz Dubrovnika. Stručni nadzor nad izvođenjem radova izvodi Institut IGH d.d. iz Zagreba, te konzervatorski nadzor Konzervatorski odjel u Dubrovniku. 

Izrazito složeni i zahtjevni istražni radovi na spomeniku nulte kategorije vrijedni 480 tisuća kuna bez PDV-a, procjenjuje se, trajat će 60 kalendarskih dana, a dinamika radova uvelike će ovisiti o vremenskim prilikama obzirom da se mora osigurati neometana odvodnja za vrijeme trajanja radova. S obzirom na specifičnost lokacije na koju nije moguće pristupiti teškim strojevima i opremom, većina radnji obavljat će se isključivo ljudskim angažmanom.

Radovi će u prvoj fazi rezultirati izradom Izvedbenog projekta koji će predstavljati podlogu za sanaciju preostalog dijela kanala mješovite odvodnje na Stradunu uz suglasnost Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. 

Popularni Članci