'TALIJANSKA' DALMACIJA Dubrovčanin koji je zbog transparenta dobio poziv od DORH-a ispred Kneževog dvora pozirao s novim

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Pero Mrnarević, privatni album
Umjetnički voditelj programa Lazareta i aktivist Pero Mrnarević danas je ispred Kneževog dvora pozirao s transparentom na kojem piše 'Preimenujte sad Trg maršala Tita u Trg Antonia Tajanija'. 

Mrnarević se tako na zanimljiv i ciničan način osvrnuo na fašističku izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija u kojoj je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima, ali i na neofašističke ispade u RH koji veličaju NDH i Antu Pavelića, a koji nisu rijetkost. 

Inače, Mrnarević je, kao aktivist, u Zagrebu prosvjedovao i protiv preimenovanja Trga maršala Tita pa je tom prilikom nosio transparent na kojem je pisalo 'Vratite Italiji Istru i Dalmaciju' uz koji se na ciničan način osvrnuo na čin vođe NDH Ante Pavelića koji je susjedima prodao dio Hrvatske. Zbog navedenog je transparenta Mrnarević dobio i poziv od DORH-a. 

"Ako je itko u ovoj zemlji još sumnjao da institucije Republike Hrvatske ne rade svoj posao, gadno se prevario. Naime, danas me je u 13:11 sati nazvao ljubazni službenik Državnog odvjetništva RH iz Dubrovnika radi transparenta sa sarkastičnim natpisom ‘VRATITE ITALIJI ISTRU I DALMACIJU!’ kojeg sam nosio 22. lipnja 2017. godine na prosvjedu protiv promjene imena Trga Maršala Tita u Zagrebu. Oni koji su kao i ja naprvu promislili da me državne službe zovu zbog odlikovanja za taj patriotski čin, promašili su gore od hrvatskih nacionalista koji domoljubljom smatraju Ante Pavelića što je onomad ‘nezavisnost’ svoje ‘države’ platio Duceovoj Italiji gore spomenutim krajevima i Fuhrerovoj Njemačkoj krvlju ‘nearijevaca’ u ostalim krajevima, a veleizdajnikom pak Josipa Broza Tita zbog priključenja spomenutih dijelova Hrvatskoj i Sloveniji. Umjesto odlikovanja, nažalost, bila je riječ o prijavi koju je protiv mene podnio stanoviti g. Mate Knezović koji, čini se, nije shvatio suštinu tog mog patriotskog performansa. Pozivajući se na ‘čl. 340. KAZNENOG ZAKONA RH’, g. Knezović ističe: ‘Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.’ Čak i ako zanemarimo sarkazam i ironiju natpisa, teško je razaznati kako bi transparent s pozivom nacionalistima na dosljednost, predstavljao uporabu sile ili prijetnju uporabom iste. Možda pak sama sloboda govora predstavlja taj ‘drugi protupravan način’ ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti ili ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske," objavio je tad Mrnarević na društvenim mrežama. 

Popularni Članci