ZBOGOM ZAUVIJEK ZELENOJ ZONI Otkrivamo tko je investitor još jedne zgrade na Gorici, koja upravo niče

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Još jedna zelena zona otišla je u nepovrat

Na Gorici se gradi novi stambeni kompleks, odmah do novih zgrada koje su, nema puno, dovršene.

Investitor je tvrtka Rausion d.o.o., iza koje stoji Josip Prkačin, brat proslavljenog košarkaša Nikše Prkačina. Iako još uvijek u zemljišnim knjigama stoji da je zemljište, na kojem niče novi stambeni kompleks, u vlasništvu Gospe od Milosrđa, to nije točno, jer su oni prodali investitoru parcelu, koja im je bila nacionalizirana, a potom i vraćena.

Gorica će tako uskoro dobiti još jedan stambeni kompleks i nepovratno izgubiti još malo zelenog pojasa. Naravno, nije krivica na Josipu Prkačinu, koji sve radi uredno i po zakonu s valjanom građevinskom dozvolom. On je samo iskoristio mogućnost koja je pružena raznim lošim odlukama u vezi širenja građevinskih zona, a na koje on nije utjecao.

Problem je u gradskim vlastima koji su izmjenama i dopunama GUP-a 2005. godine dozvolili gradnju na zelenoj zoni Gorice, ali i na mnogim drugim zelenim pojasevima diljem Dubrovnika. Detaljni plan uređenja Gorica – sjever donesen je na sjednici Gradskog vijeća, održanoj u travnju 2010. godine.

Bojimo se da bi se u budućnosti, ako se ovako nastavi, mogao do kraja nagrditi prostor na Gorici sve do crkvice svetog Vlaha. Već sada je taj pojas vrlo ružan, a do prije samo nekoliko godina se moglo šetati i uživati u prirodi.

Umjesto da se taj dio dodatno prilagodio šetnji i rekreaciji, lošim odlukama gradske vlasti, on je zauvijek unakažen.

Maro Marušić

Popularni Članci