Građani teško žive jer su ih opljačkali HDZ-ovci

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vlada RH
-'Građani Hrvatske teško žive jer su ih opljačkali HDZ-ovci, a pljačku koju je HDZ izveo u posljednjih osam godina u kojoj su sudjelovali sadašnji čelni ljudi te stranke, zaista je teško nadoknaditi', izjavio je danas ministar financija Slavko Linić , piše Jutarnji list.

Na pitanje koliko je potrebno da se to popravi, Linić je rekao da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko smatra da je za to dovoljan jedan mjesec, a na građanima je da to ocijene. -'Bilo im je bitno imati novac za vlastitu stranku i promociju i sve su podredili tome kako se osobno obogatiti', ustvrdio je Linić u Čavlima na izvještajno tematskoj konvenciji primorsko-goranskog SDP-a.


Vlada Zorana Milanovića mijenja taj smjer i nastoji se baviti malim čovjekom, rekao je dodavši da su plaće i mirovine niske, ali da, nažalost, to što je zemlja opljačkana ne plaća ni jedna stranka, nego građani.
Govoreći o Ini, Linić je rekao da 'još nismo otvorili priču o opljačkanih dvije milijarde kuna kroz plinski biznis'. Za to su HDZ i Sanader dobili novac, ustvrdio je dodavši da Vlada nastoji sve te pljačke razriješti i što manje prebaciti na građane.


Linić je ocijenio da smo 'sada energetski robovi', da imamo vlastiti plin, a da nismo ulagali u plinska nalazišta i da sada za to trebamo strateške investitore. Također je rekao da je HEP 'orobljena firma' te da ta tvrtka mora osigurati prijenos i distribuciju, koji se ne smiju privatizirati.


Na novinarsko pitanje ima li prijepora s HNS-om i unutar koalicije u vezi dolaska stranih investitora u energetski sektor, Linić je odgovorio niječno.


Govoreći o zakonu o osobnom bankrotu, rekao da je to težak zakon, kojeg će se pokušati razmotriti, ali i da je samo jedno od rješenja. Dodao je da bi se izmjenama zakona o hipotekarnim kreditima omogućilo da kreditor stana preuzme rizik i da, ako dužnik ne može plaćati kredit, uzme mu se imovina, a da kamate idu na njegov teret (kreditora) tj. da osoba nakon vraćanja imovine više nema duga.


Na upit o funkcioniranju graničnih prijelaza kod Neuma nakon 1. srpnja, Linić je rekao da su oni osposobljeni za promet osoba, robe, žive stoke i namirnica, da su carinske službe posve spremne i da nema zastoja. Koliko god će to biti efikasno, smatram da između dva dijela Hrvatske to treba izbjeći, pa Ministarstvo financija i dalje inzistira na trajektnim vezama i jačim vezama Pelješca i kopna, rekao je Linić.

(Izvor: Jutarnji list)
 

Popularni Članci