BORBA PROTIV RAKA Sanja Putica kao ambasodorica udruge PINK pozvala sve žene zastupnice

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U tjednu kad se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, kao ambasadorica udruge PINK Sanja Putica je organizirala razgovor s predstavnicima udruge i pozvala sve žene zastupnice u Hrvatskom saboru.

"S udrugom PINK smo već imali uspješnu akciju kupnje aparata za limfnu drenažu za Opću bolnicu Dubrovnik, a sad se spremamo u novu za dodatke aparatu za kemonterapiju," kazala je Putica.

zabrinjavajući podaci stižu iz DUbrovačko-neretvanske županije.

U 2017. godini u DNŽ umrlo je 365 osoba od raka - prosječno jedna osoba dnevno, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Među uzrocima smrti, kada se promatra cijela populacija u DNŽ, rak se nalazi na drugom mjestu iza bolesti srca i krvnih žila s udjelom od 31,5% (215 osoba) za muški spol i 21,5% (150 osoba) za ženski.

Ti udjeli su značajno drugačiji kada se promatra smrtnost populacije u dobi 20-64 godine.

U toj radnoaktivnoj dobi umrlo je 205 osoba, a rak je vodeći uzrok smrti s udjelima od 39,1% za muškarce (52 osobe) i 59,7% za žene (43 osobe).  

Muškarci najčešće umiru od raka bronha i pluća (31,2%) te raka debelog crijeva i rektuma (završnog debelog crijeva) (17,2%).

Kod žena vodeći uzrok smrti među malignim bolestima je rak debelog crijeva i rektuma (16,7%) te rak bronha i pluća (14,7%).

Popularni Članci