NOVA PRAVILA Ako ste nezaposleni ovo biste trebali znati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © slasnyi/Fotolia
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pripremilo je niz novih pravilnika s nizom promjena koji se odnose na posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Među ostalim, nezaposlene osobe neće više morati voditi dnevnik traženja posla, što im je do sada bila jedna od zadaća kojom su dokazivale da aktivno traže posao, a ukida se i obveza redovnog telefonskog javljanja savjetniku na burzi, piše Novi list.

Ne moraju pisati, ali moraju izvještavati. No, iako se ukida dnevnik traženja posla, nezaposlena osoba i dalje će obavještavati svoga savjetnika o ishodima javljanja na natječaje za slobodna radna mjesta. Tako će aktivno traženje posla i dalje podrazumijevati da nezaposlene osobe sudjeluju u individualnim konzultacijama, grupnom informiranju, radionicama za stjecanje vještina aktivnog traženja posla te utvrđivanju aktivnosti i ciljeva profesionalnog plana s rokovima provedbe.

Jedna od novina, a prema preporukama Europske komisije, jasnija je aktivacija dugotrajno nezaposlenih osoba, odnosno onih koji su u evidentiranoj nezaposlenosti dulje od godinu dana, piše Novi list. S njima će se sklapati Sporazum o uključivanju na tržište rada, obvezujući dokument kojim se definiraju aktivnosti dugotrajno nezaposlene osobe i HZZ-a te rokovi provedbe. Taj Sporazum utvrđivat će savjetnik za zapošljavanje u suradnji s dugotrajno nezaposlenom osobom najkasnije do 18. mjeseca od ulaska u evidenciju nezaposlenosti.

Izvor: net.hr

Popularni Članci