Čak 175 kuna za neopravdani nedolazak na ispit

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: metro-portal.hr
U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja ovih dana traju intenzivne pripreme za državnu maturu. Trenutno rješavaju odjave ispita te poručuju da je 1. svibnja posljednji rok za odjavu.

Od ove državne mature trebalo bi odzvoniti inflaciji prijavljenih ispita na kojima se neki potom ne bi pojavili.

„Temeljem novog pravilnika, svi učenici koji neopravdano ne dođu na ispit, bit će dužni platiti trošak ispita. Taj trošak je 175 kuna“, najavio je ravnatelj Nacionalnog centra Goran Sirovatka, navodeći da je lani bilo 15 posto neopravdanih izostanaka, što je nepotrebno povećavalo trošak državne mature. Kako se to ne bi ponovilo, maturanti do 1. svibnja trebaju odjaviti ispite na koje neće doći. U ovom trenutku državnu maturu prijavilo je oko 32 tisuće pristupnika, od kojih 13 tisuća gimnazijalaca te učenika strukovnih i umjetničkih škola. Sirovatka otkriva da je i ove godine porastao broj prijava zbog želje za promjenom studija.

„Svake godine nam taj broj raste. Prošle je bio oko 6 tisuća, ove imamo oko 8 tisuća takvih prijava“, navodi Sirovatka.

Ponavlja se i slika izbora predmeta. Dvije trećine prijavljenih tako je ponovo izabralo osnovnu razinu matematike, a polovina ih bira osnovnu i višu razinu hrvatskog. U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja imaju pune ruke posla s pakiranjem oko 200 tisuća ispitnih vrećica, koje će slati školama prema tjednom ritmu pisanja ispita. Do tada ih pomno čuvaju u centru.

„Otprilike ih ima ukupno dva kontejnera. Čuvaju se u našoj zgradi, na prostoru koji je pokriven sa 17 kamera i dva čuvara koji dežuraju 24 sata i čuvaju ispite i zgradu. Sve je pod alarmima“, napominje ravnatelj.

Inače, na ljetni rok po običaju neće moći oni s negativnom ocjenom, kakvih je lani bilo oko dvije i pol tisuće.

Media servis

Popularni Članci