ČEKA LI NAS OPĆI ŠTRAJK? Više od 50 sindikata je podržalo učitelje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Prpic/PIXSELL
Sindikat novinara Hrvatske najavio je mogućnost štrajka solidarnosti u Hrvatskoj, a više od 50 sindikata potpisalo je podršku učiteljima te su poručili kako su spremni na sindikalne akcije podrške i štrajk solidarnosti. Članovi ovih sindikata planiraju u ponedjeljak doći na veliki prosvjed koji organiziraju sindikati zaposlenih u obrazovnom sustavu, a Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je da u Zagreb dolazi najmanje 150 autobusa u kojima će biti prosvjednici.

Index je kontaktirao neke od navedenih sindikata i pitao ih na koji način oni planiraju sudjelovati u štrajku solidarnost kako bismo pokušali saznati prijeti li nam opći štrajk.

Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske, rekao nam je da članovi tog sindikata u ponedjeljak dolaze na prosvjed, a spremni su krenuti i u štrajk solidarnosti.

"Čekamo da se svi dogovorimo kad ćemo krenuti u štrajk pa ćemo i mi tako da ćemo usporiti sve naše poslove po zatvorima, kaznionicama i sudovima. Nije da zatvorenicima nećemo dati jesti, ali ćemo sve usporiti. Recimo ako nekoga pretresate 10 minuta, možete ga umjesto toga pretresati dva sata. Na sud ćemo se voziti 50 na sat pa će kasniti sve rasprave. U posjete zatvorenicima nećemo puštati 100 već samo 10 ljudi pa će se i ti posjetitelji buniti", objasnio nam je Tatarević način na koji će oni štrajkati.

Hrvatski sindikat hitne medicine također je dao podršku prosvjetarima, no još nemaju upute kako dalje.

"Mi se ne smijemo upuštati u štrajk, no u ponedjeljak dolazimo na prosvjed. Naravno, oni članovi koji su tad slobodni", rekao nam je predsjednik sindikata Danijel Šota.

Sindikat javnih profesionalnih vatrogasaca: Nećemo raditi u postrojbi u vrijeme kad se dogovori štrajk

Klasičnog štrajka nema ni kod Sindikata javnih profesionalnih vatrogasnih postrojbi Hrvatske.

"Ne možemo provesti klasični štrajk, moramo izlaziti na intervencije, međutim u to vrijeme kad se dogovori štrajk, mi u samoj postrojbi nećemo raditi, vježbati s opremom kao inače, ali kad bude bilo kakva intervencija, da nas netko zove u pomoć, naravno da ćemo to odraditi. Taj štrajk solidarnosti će vjerojatno trajati nekih 15 minuta u dogovoreno vrijeme, nemamo još upute. Na Trg ćemo svakako doći pružiti podršku", rekao nam je predsjednik tog sindikata Roman Gotal.

Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske, rekao nam je da još ne zna kad će biti taj štrajk.

"Nemamo još ništa dogovoreno, ali kad on bude, imamo službe koje mogu štrajkati tako da ne rade, dok dio zaposlenika ne može. No svakako imamo načina na koji možemo provoditi sindikalnu akciju. I bez obzira na podršku prosvjetarima, mi smo donijeli odluku da provedemo referendum o štrajku radi svojih problema. Sve odluke nam tek slijede", kazao je Štorić.

Više pročitajte OVDJE.

Popularni Članci