CIJENE NEKRETNINA PONOVNO RASTU Za 'kvadrat' stana i dalje se najviše plaća u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
Istraživanje Njuškala o cijenama nekretnina iz prosinca 2017. provedeno na uzorku od 158 tisuća aktivnih oglasa, a objavljeno u srijedu, pokazuje da su nakon dvije godine pada cijena i godine stagnacije cijene nekretnina u Hrvatskoj porasle za 2,32 posto.

Pri tome je najveći rast zabilježen u Puli i to za 11 posto, pa ondje za kvadrat stana treba u prosjeku izdvojiti 1485 eura. Cijene stanova, k tome, pokazuju brži godišnji rast u odnosu na cijene kuća i više su za 4,83 posto u odnosu na prethodnu godinu, a cijene kuća u prosjeku za 2,5 posto.

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.777 eura, a prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 1265 eura, priopćili su iz Njuškala. Iako su u Zagrebu cijene stanova protekle godine rasle za 8,3 posto, a kuća za minimalnih 0,3 posto,  kuće u Zagrebu trenutno su 17 posto jeftinije u odnosu na 2011. godinu te  cijene stanova za 2,24 posto. Najveći godišnji rast cijena stanova u Zagrebu zabilježen je Krugama i Zapruđu, za 24 i 23 posto, te u gradskoj četvrti Trešnjevka-jug gdje su cijene više za gotovo 16 posto u odnosu na isti mjesec lani. U konačnici, prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu je 1.777 eura i 512 eura je veća od kvadrata kuće s dvorištem. Osijek se ističe kao grad u kojem je prosječna cijena stana niža za 1,8 posto i iznosi 927 eura, a najviše su u četvrtima Gornji grad i Centar, piše Poslovni dnevnik.

Na razini županija, najveće su razlike između istoka i juga Hrvatske. Naime, Dubrovačko neretvanska županija je zahvaljujući Dubrovniku na prvom mjestu po cijenama nekretnina s prosječnom cijenom kvadrata stana 2.494 eura i prosječnom cijenom kvadrata kuće s dvorištem 2.100 eura. Najniže cijene su i dalje u istočnim dijelovima Hrvatske gdje se prosječne cijene stanova kreću ispod 800 eura po kvadratu, a cijene kuća ne prelaze 500 eura za kvadrat. Cijene stanova u Zagrebačkoj županiji 36 posto su niže nego u Gradu Zagrebu, dok su cijene kuća u Zagrebačkoj županiji od onih u glavnom gradu niže za 43 posto, ističu u Njuškalu.

Popularni Članci