Danas počinje preuzimanje zdravstveno neispravnog mlijeka

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: metro-portal.hr
Ministarstvo poljoprivrede s oko 400 farmi iz istočne Slavonije od danas počinje odvoziti i u bioplinskim postrojenjima neškodljivo uništavati oko 70 tisuća litara zdravstveno neispravnog mlijeka dnevno.

„Za preuzeto mlijeko naše poljoprivredne proizvođače ćemo dijelom obeštetiti i napraviti kroz sustav da što prije na svojim farmama počnu proizvoditi zdravstveno ispravno i kvalitetno mlijeko kao i inače“, najavio je resorni ministar Tihomir Jakovina.

S druge strane, mljekari poput Ivice Kruljca iz Vladislavaca, pozdravljaju odluku Ministarstva, ali se i pitaju. „Kako će to točno ići, koliku će Ministarstvo priznati cijenu mlijeka, ministar se nije očitovao, tako da ne znam stvarno što će biti i u kojoj mjeri i u kojoj vrijednosti će se priznati cijena litre mlijeka“, kaže Kruljac.

Nada da će cijena mlijeka biti barem ista. „Bilo bi dobro i više budući da je cijena mlijeka mala, ali eto...Bolje i to nego ga bacati i prolijevati“, kaže Kruljac.

A osim odvoza neispravnog mlijeka na farme gdje je utvrđeno da ga ima, uskoro stiže i ispravna stočna hrana „s kojom se odmah mora početi hraniti stoka na farmi. Znači ne više svlastitom hranom nego s novom krmnom smjesom koju će dobiti. A veterinarski inspektori će žurno uzorkovati postojeću hranu na samim farmama“, poručuje Jakovina.

Iz Dukata su nam javili  kako su privremeno obustavili otkup mlijeka s farmi na kojima je utvrđena povećana razina aflatoksina te će ga nastaviti čim se uzrokovanjem utvrdi da je razina mikotoksina u propisanim okvirima. Uzorkovanje mlijeka na farmama s kojih je obustavljen otkup ponovit će se sredinom ovog tjedna, priopćili su iz Dukata.

Media servis

Popularni Članci