IZ DUBROVNIKA KREĆE AVANTURA U SPOMEN NA JEDNOG DJEČAKA Ribafish: Dao bih sve na svijetu da ga mogu još jednom zagrliti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
RokOtok je nastao u spomen na Roka, dječaka koji je sa svojim ocem isplanirao upoznati i obići sve hrvatske otoke, ali je avantura naglo prekinuta u njegovoj dvanaestoj godini.

Njegov otac Domagoj Jakopović Ribafish odlučio je nastaviti avanturu i u nju uključiti drugu djecu i roditelje kako bi zajedno ostvarili Rokov nikad završen životni projekt.

"Doživio sam najgoru noćnu moru jednog roditelja. Dao bih sve na svijetu da ga mogu još jednom zagrliti. Ne mogu, no zato svijetu mogu vratiti sve ono što mi je ostavio u nasljedstvo, ono što sam ispravno naučio tek kroz njega – a to je kako voljeti, biti potpuno svoj, uživati u trenutku i smijati se.

Rok je i dalje živ kroz svako dobro djelo, ludu avanturu, igru, potragu, prolazak kroz cilj koji ostvarim – jer on me naučio kako se radovati, iskreno, bez zadrške, kako samo djeca znaju.

Sva znatiželjna, zaigrana djeca velikog srca, ponekad zbunjena, ponekad genijalno lucidna, sva su ona za mene poput mog Roka i želim im, baš kao i nekoć njemu, barem jedan dan na ljetovanju učiniti nezaboravnim i ispunjenim", rekao je Ribafish za portal 100posto.

Ideju za ovaj jedinstveni projekt kojim želi povezati sve nastanjene hrvatske otoke, njih pedeset, dobio je pišući knjigu RokOtok.

"Kad sam sam, kad nema nikog, kad je praznina i ne radim ništa sam kao morski pas. Izgubim se, krenu te anksiozne misli i nije dobro. Zato si stalno dajem te neke zadatke i u njima vidim Roka", ispričao je iskreno.

U prvoj etapi ove plivačko - edukativne avanture koja počinje 6. srpnja na plaži Lapad u Dubrovniku s koje će se otisnuti prema Koločepu, obići će sedamnaest otoka. Krajem srpnja planira doplivati na Čiovo, krajnju točku ovogodišnje rute.

Zadao si je ozbiljan zadatak, i kako sam kaže, odstupanja od zadane rute moguća su samo u slučaju vremenskih nepogoda.

"Dvadeset sati dnevno sam u pogonu. Umoran sam i dosta nervozan, ali znam da će kad uđem u more sve biti savršeno. Cilj je visok i jako važan pa ništa mi zbog njega nije teško", rekao je Riba za portal 100posto.

Cilj projekta je micanje djece od ekrana i podizanje svijest o važnosti vremena koje roditelji, kroz sport i učenje provode s djecom te razvijati i poticati dječju radoznalost, interese i istraživački duh.

Kroz igre i aktivnosti s roditeljima, Ribafish planira djecu učiti o kulturnoj i prirodnoj baštini svakog otoka koji posjeti.

Dijelit će djeci i svoju knjigu o razgovorima s pokojnim sinom, koja je u završnoj fazi tiskanja.

S obzirom na financijsku i organizacijsku zahtjevnost projekta, Ribafish pozivam sve koji žele podržati ovaj projekt kroz pomoć u organizaciji i volontiranju na otocima da se jave na mail Udruge udrugarokotok@gmail.com. Oni koji žele i mogu pomoći kroz donacije, mogu to učiniti na broj računa Udruge RokOtok: IBAN: HR3224840081135112591.

Popularni Članci