MEĐU NAJBOLJIM U HRVATSKOJ Dubrovačka bolnica je na prvom mjestu po ovom zahvatu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi provela je kontrolu i vrednovanje kvalitete i uspješnosti rada u 26 hrvatskih bolnica te napravila rang ljestvicu najuspješnijih bolnica u Hrvatskoj.

Najuspješnije bolnice rangirane su na temelju toga koliko se operacija sive mrene, krajnika, vaginalne kiretaže i artroskopije koljena obavlja u dnevnoj kirurgiji te duljine boravka u bolnici nakon carskog reza. Na vrh ljestvice najuspješnijih bolnica tako se svrstao KBC Rijeka. Slijede KBC Sestre Milosrdnice, Opća županijska bolnica Vukovar i Bolnica hrvatskih veterana, Županijska bolnica Čakovec i KBC Sveti duh. Dubrovačka bolnica nalazi se na sedmom mjestu ispred većih kliničkih centara i općih bolnica. 

Analizirali su se i pojedini kriteriji za tri konkretne dijagnoze: akutni infarkt miokarda, moždani udar i antimikrobna profilaksa u kolorektalnoj kirurgiji. Akutni infarkt miokarda (osnosno srčani udar) najbolje se liječi na Rebru, moždani udar u šibenskoj bolnici, a antimikrobna profilaksa u Dubrovniku.

Za antimikrobnu profilaksu u kirurgiji - kolorektalni zahvat (APK), u čemu je OB Dubrovnik najbolja, uključeni su slijedeći pokazatelji kojima je izvor audit, tj. neovisno ocjenjivanje: Postotak pacijenata koji su primili antibiotik sukladan smjernici, Postotak pacijenata koji su primili dozu antibiotika sukladnu smjernici, Postotak pacijenata kod kojih je način primjene antibiotika bio sukladan smjernici, Postotak pacijenata kojima je vrijeme početka davanja antibiotika sukladno smjernici, Postotak pacijenata kojima je vrijeme završetka davanja antibiotika sukladno smjernici.

Audit kao jedna od metoda nezavisne procjene kvalitete skrbi u bolničkim zdravstvenim ustanovama sustavno provedena prvi puta u hrvatskom zdravstvu te je ovo rangiranje obuhvatilo samo dio djelatnosti akutnih bolničkih zdravstvenih ustanova uvjetovano raspoloživim resursima.

Popularni Članci