DUBROVČANI O KOLINDI GRABAR-KITAROVIĆ Pero Maldini i Krešimir Macan ocijenili rad predsjednice

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: HRT/screenshot
Politički komentator i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan i poznati politolog Pero Maldini za HRT-ovu Temu dana ocijenili su rad predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. 

Macan je kazao da je predsjednica na područjima vanjske politike i obrane bila vrlo aktivna i da je tu na zadovoljavajućoj razini zastupala Hrvatsku. 

"Mislim da je ona s onim kritikama Vlade pokušavala neke stvari i otvarala je bokove Vladi, ali činjenica je da to nije njen primarni posao i osnovna ovlast," kaže Macan.

Maldini je predsjednicu ocijenio s tri - "dobar". 

"Svakako ne više, zato što mnoge stvari koje je predsjednica morala imati, a to je konzistentna politika, do dana današnjega ju nije razvila. Dapače, uglavnom je reaktivno djelovala, u reakciji na dnevno političke događaje  je komentirala ili na određeni način kritizirala kako bi sebi više podigla rejting, nego što je to bilo konstruktivno ili što su to bili konkretni prijedlozi. S druge strane ne bih joj dao manju ocjenu od toga zato što je uloga predsjednika ograničena, rekao je Maldini, koji smatra da su predsjedničina obećanja bila "neispunjiva" jer je izvršna vlast nešto što izmiče instituciji predsjednika," objasnio je Maldini.

Priznala je jučer predsjednica i jednu pogrešku koju je napravila, a tiče se pozdrava "Za dom spremni". Izjavila je da je počinila grešku kada je rekla da je to povijesni pozdrav, "zato što joj je to više puta rekao netko od njenih savjetnika, a i u medijiskim napisima je bilo takvih insinuacija".

Maldini smatra da je predsjednica ipak trebala znati sama ovakve povijesne činjenice.

"To su elementarne stvari. "Za dom spremni" doista nije nikakav stari, a ni hrvatski pozdrav. To je fašistički, talijanski pozdrav kojeg su preuzeli ustaše prije početka Drugog svjetskog rata. I prije uspostave Nezavisne Države Hrvatske. To su povijesni fakti," kaže Maldini za HRT.

Popularni Članci