DUBROVČANIN IZ MOSTARA ZA DD: 'Dio kafića i klubova u gradu ne radi, policija je na svakom koraku'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: društvene mreže
Mostar je i danas duboko podijeljen, ovaj put oko osuđujućih presuda koje je danas izrekao Haaški sud za hercegovačku šestoricu, ali i zbog toga što se Slobodan Praljak otrovao tijekom izricanja presude kojom je proglašen odgovornim za zločine počinjene na području nekadašnje Herceg Bosne nad muslimanskim stanovništvom.

I dok je za jedan dio grada Praljak zločinac, drugi dio ne prihvaća takve optužbe te ga smatraju ratnim herojem.

Dubrovčanin (podaci poznati redakciji) za Dubrovački dnevnik je opisao situaciju u Mostaru.

'Dio klubova i kafića ne radi. Zatvoreni su u čast Praljku. Po gradu se govori kako su počeli neredi, no to nije nikakva službena informacija, nema potvrde za to,' kazao je za Dubrovački dnevnik dodavši kako policije ima na svakom koraku u slučaju izbijanja izgreda.

Dubrovački dnevnik je kontaktirao mostarsku policiju odakle je potvrđeno kako je stanje mirno u svim djelovima grada i kako izgreda nema.

Osim toga, u Mostaru je zbog osuđujućih presuda od 19:00 sati krenulo veliko okupljanje kod Spomen križa gdje se pale svijeće. Na paljenje svijeća i misu, zasad se procjenjuje, stiglo je više od tisuću ljudi.

društvene mreže

Podsjetimo, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju izrekao je pravomoćne presude Brunu Stojiću i Jadranku Prliću kojima je potvrđena kazna zatvora od 20 odnosno 25 godina. Također, kazne zatvora potvrđene su i za Milivoja Petkovića, i to u trajanju od 25 godina, kao i za Valentina Ćorića, u trajanju od 16 godina te za Berislava Pušića, u trajanju od 10 godina. Presuda je potvrđena i Slobodanu Praljku koji je nakon toga uzviknuo kako nije ratni zločinac i koji je potom popio otrov iz bočice zbog čega je kasnije preminuo u bolnici. 

Riječ je o presudi kojom se odredila odgovornost političkih i vojnih vođa bosanskohercegovačkih Hrvata za teške zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu tijekom rata u BiH. Posjetimo, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Berislav Pušić, Slobodan Praljak, Valentin Ćorić i Milivoj Petković su nepravomoćno osuđeni u svibnju 2013. godine na ukupno 111 godina zatvora zbog ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina. Kazne su danas potvrđene.

Sud je danas potvrdio kako je postojao udruženi zločinački pothvat od strane Hrvata u BiH, ali je utvrđeno i kako je rušenje Starog mosta u Mostaru bio opravdani vojni cilj.

Popularni Članci