Ekonomski analitičar: Potrebno je uvesti sezonski sustav cijena - poskupiti vodu, struju, cestarine, podići lokalne cijene

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević mišljenja je kako bi destinacije za emigriranje mogle postati Češka i Slovačka, i druge zemlje koje to nikad prije nisu bile.

Na Savjetovanju ekonomista u Opatiji Lovrinčević je govorio kako će proces uvođenja eura izvršiti daljnji pritisak na smanjenje plaća u javnom sektoru što prema njegovom mišljenju može dovesti do daljnjeg odlijevanja kvalitetnijih kadrova iz javnog sektora.

– Ipak, privatizacija, »outsourcing« i reformski zahvati (osim porezne reforme) su zaustavljeni, a plaće brutalno smanjene, pa bi nam se moglo desiti da nam destinacije za emigriranje postanu i Češka i Slovačka, i druge zemlje koje to nikad prije nisu bile. Proces uvođenja eura izvršit će daljnji pritisak na smanjenje plaća u javnom sektoru, a tu treba biti oprezan i selektivan jer može doći do daljnjeg odlijevanja kvalitetnijih kadrova iz javnog sektora – kazao je Lovrinčević za Novi list te predložio sezonski sustav cijena, što znači da se počne uzimati u obzir da nam je treći kvartal, zbog turizma, gospodarski najjači, te da se što je moguće više porezna presija sa rezidenata prebacuje na nerezidente.

– Dakle, da u trećem kvartalu neke stvari budu skuplje, da se uvedu sezonske cestarine, sezonske trošarine, sezonske vrste usluga da poskupe, da cijena vode bude viša jer je se tada više troši. To bi trebalo uključiti i lokalne cijene, javna poduzeća, struju, reguliranje sezonskih rasprodaja, sezonsko zapošljavanje, itd. Javni sektor treba tu raditi što i privatni, oporezovati više potražnju koja je neelastična, a to je turistička potražnja. Što se tiče sezonskog zapošljavanja, otvara se pitanje osmišljene selektivne imigracijske politike. »Baby boomeri« idu u mirovinu, puno mladih odlazi, pa nam fali ljudi za raditi, no tu dobro treba profilirati što nam treba. Potrebno je dakle ubrzati reforme u svim ministarstvima, posebice mirovinsku i zdravstvenu, a ne čekati na suglasje, jer to vodi unedogled. Ako se za sve traži kompromis, postavlja se pitanje što će nam vlada. Treba preuzeti rizik i donijeti odluku. Mnogo je neizvjesnosti na proračunu. Pitanje je koliko će trajati slučaj Agrokor, a tu su i međunarodni arbitražni sporovi. Potrebno je definirati strateške ciljeve bar do 2025., nedostaje nam jasna vizija, jasni gospodarski ciljevi – zaključio je Lovrinčević prenosi Novi list.

Popularni Članci