Miletić ukazao na propust Zakona: 'Neće se moći kazniti vozači stranci i ukidati vozila koja nelegalno taksiraju'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Državni zavod za mjeriteljstvo ponovo je ustvrdilo da elektronička aplikacija ne može biti „zakonito“ mjerilo, a da bi ona bila zakonito mjerilo za istu bi morali biti propisani mjeriteljski i tehnički zahtjevi, što nije slučaj.

Taksisti smatraju kako je iz posljednjih medijskih istupa ministra Olega Butkovića vidljivo da se Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture s njim na čelu i dalje izravno suprotstavlja postojećim zakonima i očitovanjima te su povodom toga uputili priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

„Kome je u interesu izglasavanje zakona s kojim se ne slažu nadležne državne institucije i koji je u koliziji s drugim hrvatskim zakonima te u koliziji s direktivama i odredbama EU? Ministar Butković izjavljuje da svi koji posluju u Hrvatskoj, koji su registrirani u Hrvatskoj moraju plaćati porez i poštovati pozitivne propise. Zar je zaboravio da Uber B.V. nije registriran u Hrvatskoj ili postoji razlog zašto prešućuje tu činjenicu? Također, ministar Butković kaže da se ne treba vraćati na činjenicu da nadležne službe nisu u potpunosti učinile sve što su mogle po pitanju nelegalnog pružanja autotaksi usluga. U kakvoj je to državi moguće da ministar javno pod tepih gura propuste i pogodovanje stranim interesima? Sama procedura donošenja zakona je narušena - zakon nije prošao sve faze niti je dobio suglasnosti svih ministarstava sukladno pozitivnim zakonskim propisima“, izjavio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori koji navodi kako se "novim Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu, koji je bezrazložno upućen u hitnu proceduru, ukidaju kazne oduzimanja vozila za nelegalno pružanje autotaksi usluga, a novčane kazne uvelike se umanjuju, stoga je za očekivati da na kraju nitko ustvari ničime neće ni odgovarati za štete učinjene državnom proračunu."

"Ogroman propust je i činjenica da se temeljem ovog zakona neće moći kazniti vozači stranci", navodi se u priopćenju.

„Inspektori neće moći kazniti strane državljane koji će obavljati autotaksi djelatnost suprotno zakonu. Postupci koji se i vode, vode se protiv vozača partnera, ne protiv tvrtki Uber B.V. ili Uber Croatia, čak ni nakon presude Europskog suda pravde. Zašto bi novi zakon sam po sebi bio jamstvo da će ga se poštovati? Neka se ministar Butković javno izjasni zašto izbjegava istinu u svojim medijskim istupima i gdje je tolika žurba u donošenju novog zakona da se ignorira i Državni zavod za mjeriteljstvo? Zašto nije prihvaćen prijedlog po uzoru na francuski model, da se uvedu i kaznene odredbe u zakon? Ministar toliko izbjegava konkretne odgovore o navedenim propustima, da bi javnost mogla pomisliti kako je i on pod utjecajem lobista te donosi zakon koji vodi u propast hrvatske obrtnika i druge poduzetnike.“, dodao je Miletić.

Popularni Članci