Evo koliku će Šuica primati plaću bude li povjerenica u Europskoj komisiji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Ako i službeno postane povjerenica u Europskoj komisiji, Dubravki Šuici smiješi se plaća o kojoj većina Hrvata može samo sanjati.

Šezdesetdvogodišnja Dubrovkinja političku karijeru započela je u rodnom gradu. Kao profesorica engleskog i njemačkog jezika radila je u obrazovnim ustanovama. Godine 2001. postaje gradonačelnica Dubrovnika i na toj je dužnosti provela sljedećih osam godina, odnosno dva mandata. Krajem 2017. godine izjavila je kako joj je najdraže bilo voditi grad.

"To je bila izvršna funkcija i bilo je najteže, ali najdraže", kazala je tada.

Politički put nastavlja nekoliko godina poslije u Europskom parlamentu, u tri je navrata osvojila mjesto zastupnice. Članica je niza odbora.

"Zaista je to jedan vrlo heterogen posao, nema radnog vremena", izjavila je prošle godine.

Nakon izbora ove godine postala je i potpredsjednica kluba zastupnika Europskih pučana, HDZ-ove europske političke grupacije. A sada bi trebala doći na mjesto povjerenice Europske komisije.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova za Šuicu ima samo riječi hvale.

"Ima najveće iskustvo, ima upravo taj legitimitet, tri puta je birana, osoba s takvim iskustvom, s takvim životopisom i briljatnom karijerom ima podršku", kazao je ministar. Sa stranačkim liderima uvijek je bila u dobrim odnosima.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić smatra da je Šuica dobar kandidat. Sljedećih pet godina šefica će joj biti nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen s kojom je već razgovarala. Šuica će kao članica njezine vlade, odnosno kao europska povjerenica na godinu zarađivati više od milijun i 300 tisuća kuna neto, odnosno više od 110 tisuća kuna na mjesec, piše Dnevnik.hr.

Popularni Članci