NEDOPUSTIV POTEZ Farmaceutkinju iz Dubrovnika koja nije izdala djevojci kontracepcijske pilule podržao njezin župnik

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL
Slučaj djelatnice ljekarne Čelina u Zagrebu koja je djevojci odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule potaknuo je dosta polemike u javnosti.

Mlada djevojka je nedavno za medije prepričala neugodno iskustvo u zagrebačkoj Ljekarni Čelina na Jordanovcu. Naime, djelatnica ljekarne odbila joj je izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristi zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije.

Farmaceutkinja se pozvala na priziv savjesti jer ona, ispričala je djevojka, po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije. Budući da je spomenuta djelatnica radila taj dan sama, kazala je djevojci da dođe ujutro po propisane tablete.

Dubrovački dnevnik doznaje kako je riječ o mladoj farmaceutkinji koja je inače iz Dubrovnika, a radi u Zagrebu. Njezin potez je zgrozio javnost te se očekuje konačan sud struke o cijelom slučaju. Naime, prema stavku trećem, članku 12. Kodeksa priziv savjesti radnika i radnica u ljekarnama definiran je Kodeksom ljekarničke etike i deontologije.

"Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika," stoji u Kodeksu.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić smatra da je potez nedopustiv, odnosno da ne postoji ništa što ljekarnik ima pravo ne izdati pacijentu, a da se pritom poziva na priziv savjesti.

"Svaki pacijent u bilo kojoj ljekarni ima pravo dobiti lijek za koji ima recept. Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na radnom mjestu u ljekarni ", rekao je ministar Kujundžić.

Budući da se o ovom slučaju dosta raspravljalo, župnik s Knežije, čijoj župi pripada i dotična farmaceutkinja, kako doznajemo, na misi je kazao kako je stvoren linč na nju te je tražio podršku od vjernika.

Popularni Članci