Filip i braća više od desetljeća trpjeli su obiteljsko nasilje: 'S 13 godina prestrašen i uplakan utrčao je u postaju i molio policajce za pomoć...'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: FB
Dvanaest godina prije nego je nakon trostrukog ubojstva doveden u prostorije PU splitsko-dalmatinske Filip Zavadlav (25) je u prostorije splitske policije ušao 2008. godine zajedno s tri godine mlađim bratom koji se sada nalazi u komuni u Crnoj Gori.

- Filip je tada mao trinaest, a brat mu deset godina i nije ušao nego je doslovce s bratom utrčao u prostorije tražeći među policajcima spas. Došli su uplakani i policajcima rekli da ih je mater isprebijala. Braća su bila u strahu i ne možete pojmiti koliko nam ih je bilo žao - govore svjedoci za Slobodnu Dalmaciju tog događaja.

Njihova 52-godišnja majka koja sada živi navodno u Njemačkoj je zbog toga bila osuđena na četrdeset dana zatvora na Prekršajnom sudu u Splitu, ali lanac nasilja se u toj obitelji nastavljao iz godine u godinu za vrijeme odrastanja trojice braće.

- Tu je evidentirano preko deset zlostavljanja na štetu djece i pravo je čudo da sve ovo vrijeme splitski Centar za socijalnu skrb nije tu djecu izuzeo iz njihove primarne obitelji, dao ih u dom ili na posvojenje nego ih je uvijek ostavljao s onima koji su ih zlostavljali. Sada je kasno o tome govoriti jer to su već punoljetne osobe, ali je sada ishod takav da su dva sina ovisnika a jedan je ubojica. Toj djeci sustav nije dao jednaku šansu kao drugima i mislim da je nepravedno kriviti samo policiju i pravosuđe, nego se problem treba gledati u uzročno-posljedičnom odnosu - govori izvor upoznat s ovom tužnom pričom u kojoj je čak i Filip od zlostavljanje osobe postao zlostavljač dodavši kako je Filip dva puta nasrnuo i na brata. 

Popularni Članci