Gradonačelnik Franković reagirao na peticiju građana: Razvili smo model društveno poticane stanogradnje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Grad Dubrovnik je definirao lokaciju za izgradnju stanova prema vlastitom modelu društveno poticane stanogradnje, a ukupno 120 stanova gradit će se u zoni Solituda, kazao je gradonačelnik Mato Franković reagiravši tako na online peticiju koju su pokrenuli građani za izgradnju podstanarskih stanova.

"Trenutno se provode sve potrebne radnje kako bi zemljište u vlasništvu Vrtlara Dubrovnik prešlo u vlasništvo Grada Dubrovnika, što je osnovni preduvjet za realizaciju projekta. Nakon toga kreće se u izradu projektne dokumentacije i u proces ishodovanja dokumenata prostornog uređenja i gradnje što planiramo dovršiti do konca 2018. godine, dok bi izgradnja 120 stanova na gradskom zemljištu počela u 2019. godini.

Stanovi će se sukladno javnom pozivu i unaprijed utvrđenim kriterijima davati u najam po cijeni od 1.500 kuna na mjesec na rok od deset godina. Nakon isteka desetogodišnjeg roka, korisnici će stan moći otkupiti i to prema cijeni od 1300 eura za metar kvadratni. Specifičnost izloženog modela je u tome što će se budućim vlasnicima stanova od ukupne cijene koštanja stana odbiti iznosi koji su na ime najamnine uplatili tijekom deset godina.

Vjerujemo da smo ovim modelom pronašli dobro i provedivo rješenje, a posebno zato što ćemo primjenom navedenog modela otkloniti probleme koji su nastajali kod izgradnje POS I i POS II stanova kada su stanove dobivali i oni koji nisu trebali", istaknuo je gradonačelnik Mato Franković.

Popularni Članci