HLADNA FRONTA Stižu kiša, bura, snijeg čak i na jugu Hrvatske

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
U Hrvatsku je stiglo najavljeno zahlađenje pod utjecajem ciklone na jugu Italije. U a priobalju puše jaka bura, povremeno sa olujnim udarima, a zbog snijega promet teče otežano u Gorskom kotaru i Lici, javlja Hrvatski autoklub koji upozorava. na poledicu. 

Kako javlja DHMZ, u subotu nas očekuje umjereno i pretežno oblačno uz povremenu oborinu, ponajprije na jugu i istoku zemlje. U Dalmaciji će padati kiša, osobito duž obale gdje je moguća i grmljavina, a na kopnu mjestimice snijeg, uglavnom slab, prema kraju dana češći u Slavoniji i Lici. Ujutro u unutrašnjosti magla. Najviša dnevna temperatura od -1 do 4, na Jadranu između 7 i 13 °C.

Vjetar će na kopnu biti većinom slab, mjestimice umjeren sjeveroistočni i istočni, a na sjevernom Jadranu će puhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura u slabljenju, a na jugu jugo.

U Dalmaciji će u subotu biti promjenjivo oblačno povremeno s kišom, ponegdje i obilnijom, mjestimice praćenu grmljavinom. U unutrašnjosti može biti susnježice, u najvišem gorju i snijega. Na jugu će veći dio dana puhati umjeren i jako jugo a na sjevernom dijelu jaka bura s olujnim udarima. Najniža temperatura u Zagori i na sjevernom dijelu od -1 do 5, na jugu i na otocima od 7 do 12, a najviša dnevna većinom između 5 i 10, na jugu ponegdje i viša.

Za Hrvatsku je oglašen meteoalarm zbog jakog vjetra, kiše i snijega, donosi Slobodna Dalmacija.

U nedjelju se očekuje promjenljivo, na kopnu i pretežno oblačno, uglavnom u prvom dijelu dana uz povremenu oborinu. Malo snijega pritom može pasti ponajprije na istoku te u gorju. U Dalmaciji mjestimice kiša, koje ponovo može biti prema kraju dana. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i uglavnom bez oborine.

Vjetar će na kopnu biti većinom slab, ali će ujutro te ponovo navečer duž obale puhati umjerena bura, podno Velebita i jaka. Na krajnjem jugu u početku još jugo. Najniža jurarnja temperatura od -5 do 0, na Jadranu od 2 do 7, na jugu i malo viša. Najviša dnevna od 0 do 4, na Jadranu od 7 do 12 °C.

Umjereno i pretežno oblačno vrijeme nastavit će se i nakon vikenda, u unutrašnjosti povremeno sa snijegom, osobito u Lici i Gorskom kotaru, te na istoku. Na Jadranu će ponedjeljak obilježiti kiša, ali u utorak će je biti uglavnom na jugu. Vjatar slab, na Jadranu u ponedjeljak bura u jačanju na sjevernom dijelu, dok će na jugu biti umjerenog i jakog juga i istočnjaka. Temperatura zraka većinom još malo niža.

Popularni Članci