Hrvatska isplaćuje 187 milijuna kuna umirovljenicima HVO-a

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uputio je obavijest korisnicima invalidskih mirovina HVO-a, ostvarenih prema Ugovoru između Republike Hrvatske i BiH, da su osigurana sredstva za isplatu neisplaćenih svota mirovina za sedam godina dugovanja, u razdoblju od 2009. do 2016.

Nije, međutim, riječ ni o kakvim novim pravima invalida HVO-a na temelju nedavno donesenog zakona, nego o izmirenju duga Republike Hrvatske od oko 187 milijuna kuna prema 5019 korisnika HVO-ovih mirovina i članova njihovih obitelji.

Neisplaćene svote mirovina korisnicima ili nasljednicima u Republici Hrvatskoj isplatit će se 12. veljače 2018., a korisnicima i nasljednicima u inozemstvu, tj. u BiH, s mirovinom za siječanj 2018. Pitanje o kojoj je ukupnoj svoti riječ i hoće li isplata ići o proračunskom trošku, Slobodna Dalmacija uputila je Ministarstvu rada i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, ali nisu dobili nikakav odgovor.


Po zakonu iz 2003.
– Riječ je o zaostacima u isplati još temeljem zakona iz 2003. – pojasnio nam je bivši SDP-ov ministar rada Mirando Mrsić. Tim zakonom su pripadnicima HVO-a retroaktivno priznata prava na mirovinu od datuma podnošenja zahtjeva, a ne od datuma priznavanja statusa, pa su neki ostvarili pravo na zaostatke. Zbog gospodarske krize od 2008. godine je zapelo s isplatom, a onda smo u mojemu mandatu pokrenuli pitanje načina nadoknade tih zaostataka. Taj dug se sad isplaćuje od povrata neprimjereno isplaćenih mirovina iz drugih republika, odnosno od razlike u novcu koja se u HZMO-u stvorila nakon razrješenja prijepora s državama nastalim raspadom Jugoslavije – pojašnjava Mirando Mrsić.

Ove isplate nemaju, dakle, nikakve veze s novim obvezama prema bivšim pripadnicima HVO-a koje je preuzela Plenkovićeva Vlada i ministar Medved, piše Slobodna Dalmacija.

Popularni Članci