JUTROS DILJEM HRVATSKE MINUS Kaos zbog bure na moru, zabijelili neki krajevi, a hladni val nastavlja i dalje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/ Pixsell
Gotovo čitava Hrvatska jutros se probudila u minusu, a za ostatak tjedna najavljen je nastavak hladnog vremena. No vjetar će malo oslabiti pa će i niske temperature biti lakše podnijeti, ali ne i na moru gdje će bura zapuhati ponovo u nedjelju.

U unutrašnjosti će biti promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, mjestimice uz malo snijega, uglavnom u gorskim područjima i Slavoniji, a potkraj dana i drugdje; najviša dnevna temperatura većinom od -2 do 3, na Jadranu između 1 i 5 Celzijevih stupnjeva, stoji u prognozi Državnog meteorološkog zavoda za Hrvatsku za danas.

Na Jadranu sunčanije te uglavnom suho. Malo snijega može pasti na obali te otocima sjevernog Jadrana.

Na kopnu vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni, u gorskim područjima uz jake udare. Na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima u postupnom slabljenju.

Detaljnu prognozu za HRT donosi Petra Mikuš Jurković:

'U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, uz povremeni mjestimični snijeg u malim količinama. Vjetar u slabljenju, ali još u noći i prijepodne često umjeren, ponegdje i jak. Temperatura zraka uglavnom između -4 i 1 °C.

Mali dnevni hod temperature bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također puno oblaka i samo malo sunčanih sati, ponegdje i nimalo. Pahulje će biti rijetke, više za dekoraciju, nego za ozbiljniju smetnju u prometu.

Na moru i dalje bura, no nešto slabija nego u četvrtak.

Uz nju će prijepodne biti sunčano, a poslijepodne ponovno oblačnije, vrlo rijetko uz mogućnost za slabe oborine.U gorju će biti hladno u noći uz povremen snijeg, ali i jak vjetar, pa je putovanje najbolje odgoditi na prijepodne ili rano poslijepodne. Navečer ponovno oblačnije, uz pahulje.

Snijega će ponovno biti i u unutrašnjosti Dalmacije, osobito u noći i ujutro, a tijekom dana uglavnom bez oborine te barem djelomice sunčano. Na srednjem Jadranu još sunčanije, premda i dalje relativno hladno. More će biti valovito, ponegdje i jače valovito.'

'Na kopnu u subotu ujutro još hladnije, a ni dnevna temperatura neće biti znatno iznad 0 °C. Sjeverni i sjeverozapadni vjetar će oslabjeti, a u subotu će prolazno biti i jugozapadnjaka. Povremeno će padati slab snijeg, za vikend i malo susnježice i kiše koja se može smrzavati u dodiru s tlom, pa svakako treba pripazati na poledicu. Oprez u prometu bit će nužan i početkom novoga tjedna.

I na Jadranu u subotu zimski uvjeti, ponegdje uz jutarnje "minuse", a osim kiše, mjestimice može zalepršati i pokoja pahulja snijega. U nedjelju ipak malo viša temperatura, ali i ponovno jača bura, koja će u drugom dijelu ponedjeljka slabjeti. No, zamjetnijeg zatopljenja i stabilizacije vremena neće biti ni u prvom dijelu novoga tjedna', kaže za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Hrvatski autoklub izvijestio je o poteškoćama u prometu izazvanim jakim vjetrom i niskim temperaturama.

Tako za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, i obrnuto.

Na mostu u Dubrovniku i Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Popularni Članci