Sanja Putica u Saboru ukazala na važnost novog zakona o žičarama: Dubrovnik ima neriješene odnose s koncesionarom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Hrvatski sabor usvojio je o konačni prijedlog zakona o žičarama koji je poslala Vlada, a kojim se uređuje gradnja novih žičara, davanje koncesije, uvjeti za rad i održavanje žičare te općenito usklađivanje s europskim propisima i novim Zakonom o koncesijama.

U raspravi je spomenuto kako u Hrvatskoj ima mali broj izgrađenih žičara, a novi zakon je predstavljen kao definiranje regulative kojom će biti otklonjene manjkavosti. Kao primjer je navedena žičara u Dubrovniku te je spomenuto kako su bile sporne situacije između lokalne zajednice, investitora i zakonskih propisa.

Saborska zastupnica iz Dubrovnika Sanja Putica osvrnula se za vrijeme rasprave na problem žičare u Dubrovniku.

- Dubrovačka žičara, uz zagrebačku, je jedina koja je ozbiljan gospodarski subjekt i donosi višemilijunsku zaradu. Svi se nadamo da će ovaj zakon na kvalitetniji način regulirati donošenje i uređivanje koncesija. Grad Dubrovnik iz prološlosti ima neriješene pravne odose s koncesionarom i vjerujem da će se vladinom uredbom i zakonom kvalitetno riješiti ovaj problem - kazala je Putica.

Zakon propisuje da žičara smije raditi i prevoziti osobe na temelju odobrenja za rad kojeg na zahtjev upravitelja žičare, pravne osobe odgovorne za siguran rad žičare, daje ministarstvo nadležno za promet na rok od godine dana. Propisano je i da će se način i uvjeti obračuna naknade za koncesije urediti uredbom koju će donijeti Vlada, a ne pravilnikom kako je prvotno bilo predviđeno.

Popularni Članci