IDEMO NA BOLJE? Nema više blokade preko noći, uzimanja božićnica, nekretnina

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Iznenadne blokade računa i ovrhe, a da ne znate ni kome ste ostali dužni, napokon bi trebale postati stvar prošlosti. Zajedno s enormnim troškovima koji su se za 100 duga kuna znali popeti na između 700 i 1000 kuna.

Ministarstvo pravosuđa Dražena Bošnjakovića napokon je objavilo i službenu verziju novog Ovršnog zakona koji bi trebao biti pošteniji i jeftiniji za ovršenika nego sadašnji, ali on ne rješava problem trenutačno blokiranih, kojih je, i uz Vladine mjere pomoći, ostalo više od 270 tisuća, piše 24sata.

Novi zakon će prvo proći javno savjetovanje, a zatim tek čeka usvajanje na Vladi i zatim u Saboru, a to znači da će trebati barem od tri do pet mjeseci da konačno stupi na snagu. Da se Vlada ubrzala i donijela zakon prošle godine, kako je prvotno najavila, tisućama zaduženih radnika ostalo bi znatno više u džepu.

Za razliku od postojećeg, novi zakon predviđa da su božićnica, kao i uskrsnica, regres i naknade za terenski rad izuzeti od ovrhe. U međuvremenu je Vlada povećala mogućnost božićnica i nagrada na 7500 kuna godišnje, pa mnogi taj “dar” od poslodavca ne bi morali dati za dugove.

Također, ovrhovoditelj više neće moći zaplijeniti nekretninu za dug manji od 40.000 kuna, a zakon preporučuje i da se deložacije ne rade tijekom zime.

No definitivno najveće promjene su u samom postupku ovrhe, a to je dosad bilo pod najvećom kritikom javnosti. Ovrhe se vraćaju sudu. Sud ih dalje dodjeljuje bilježniku, koji mora obavjestiti dužnika tko je pokrenuo ovrhu i dati mu 15 dana da ili plati dug ili ga ospori. A onda cijeli spis ide na sud, koji dalje o tome odlučuje. Dakle, nikome više neće biti moći blokirani računi preko noći, kao što je dosad bio slučaj.

Sve bi trebalo ići i elektronički, pa padaju i troškovi odvjetnika i javnog bilježnika. Dosad je ovrha, osim iznosa, sadžravala niz troškova i nagrada za odvjetnike, PDV, trošak Fine, javnog bilježnika...

Prema novom zakonu, za rješenje o ovrsi vrijednosti ispod 5000 kuna fiksni trošak je 200 kuna. Za one iznad 5000 kuna, on je 300 kuna sudske pristojbe.

"Ovrhovoditelj može uzeti odvjetnika ako ga želi plaćati, ali postojat će obrasci za ovrhu. Želimo maksimalno pojednostaviti i pojeftiniti postupak," rekli su u Ministarstvu pravosuđa za 24sata.

Popularni Članci