IDEMO NA BOLJE? Vlada drastično smanjuje stopu PDV-a na dio proizvoda i tvrdi da će biti lakše, ali ide veći paušal za iznajmljivače

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Vlada je predstavila nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost te nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit.

U saborsku proceduru Vlada će poslati paket zakona vezanih uz poreznu reformu. Manji PDV za određeni dio prehrambenih proizvoda, povećavanje neoporezivog dijela plaće, ali i veći paušal za one koji iznajmljuju apartmane u Hrvatskoj, samo je dio porezne reforme.

"Ove jeseni imamo dva velika reformska paketa - jedan je porezna reforma, a drugi će biti upućen vjerojatno u petak ujutro u javno savjetovanje, a riječ je o mirovinskoj reformi. Ukupni iznos rasterećenja od 1. siječnja 2017. do trenutka kada treći dio porezne reforme stupi na snagu bit će oko 6,3 milijarde kuna", kazao je Plenković za Dnevnik.hr.

 "Pažljivo smo odvagnuli kako pristupiti smanjenju opće stope PDV-a s 25 na 13 posto na proizvode poput svježeg mesa, ribe i sličnih, a koji su izrazito važni najvećem krugu građana. Siguran sam da će Sabor to podržati", dodao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Radi se o devet zakonskih prijedloga koje je pojasnio ministar financija Zdravko Marić.

"Sve izmjene koje se događaju već treću godinu zaredom na tragu su namjere da se cijeli sustav učini stabilnijim i konkretnijim", kazao je Marić. Kako je rekao, putanja javnog duga u posljednje tri godine je silazna.

"PDV je u poreznoj reformi najvažniji i njegovo smanjenje će polučiti najveći efekt na građane. Spušta se opća stopa PDV-a s 25 na 13 posto na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020.", najavio je ministar financija Zdravko Marić za Dnevnik.hr.

 Marić je rekao da bi ovo smanjenje PDV-a i snižavanje cijena morali osjetiti građani kojima je to najviše potrebno, oni s najnižim primanjima.

Popularni Članci