ISPUNJENA SVA TRI UVJETA! Ministrica Divjak iz Dubrovnika poručila: Hrvatska ulazi u CERN, evo što to znači!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: AH
„Imamo vas zadovoljstvo obavijestiti kako će Vijeće CERN-a potvrdilo kako smo ispunili sva tri uvjeta za ulazak Hrvatske u CERN, najveći laboratorij na svijetu,“ poručila je danas ministrica Blaženka Divjak u Dubrovniku.

Kako kaže, za Hrvatsku to predstavlja potpuno nove prilike za hrvatske znanstvenike i inovativnu industriju koja putem sudjelovanja na natječajima može bitno unaprijediti svoje inovacijske procese i sudjelovati u natječajima od 500 milijuna eura godišnje.

„Sigurna sam kako ćemo pripremiti sve za potpisivanje ugovora i kako ćemo 2019. godine krenuti s pridruženim članstvom. U programima će moći sudjelovati znanstvenici, nastavnici, učitelji,“ izjavila je Divjak.

Hrvatska će, kao članica CERN-a, morati plaćati i članarinu u iznosu od milijun franaka, no Divjak tvrdi kako je to isplativo s obzirom na to kako će moći sudjelovati u godišnjim programima od 500 milijuna eura na razini natječaja, a kako se, uz to, otvaraju i brojne prilike za znanstvenike.

Tri uvjeta koja je Hrvatska trebala ispuniti za članstvo jest dovoljan broj znanstvenih kapaciteta što se prije svega odnosi na znanstvenike fizike, računalstva, informatike. Drugi uvjet je bilo postojanje inovativne industrije, a treći politička volja i postojanje organizacija koje daju potporu spomenutim procesima. 

IB/AH

Popularni Članci