IZNAJMLJIVAČI U STRAHU Što donose nova pravila rekategorizacije prihvatnih smještaja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ovime pravila postaju jednaka za sve iznajmljivače. Neki objekti posluju prema standardima od prije 20-ak godina, što treba promijeniti, ističe Monika Udovičić iz Ministarstva turizma 

Posljednjih dana među iznajmljivačima obiteljskog smještaja pojavila se panika kako će rekategorizacija prepoloviti broj postelja u Hrvatskoj. Međutim, u Ministarstvu turizma ističu kako nema govora o rušenju ili zatvaranju objekata u domaćinstvu.

– Zakon je razvojan i omogućuje usklađivanje uvjeta poslovanja za sve privatne iznajmljivače. Čak i oni iznajmljivači koji ne budu svoje objekte prilagodili standardima, mogu bez ikakvih prepreka nastaviti obavljati djelatnost, ali bez isticanja kategorije. Za usklađivanje smo predvidjeli razuman rok te će svatko imati dovoljno vremena za prilagodbu – poručuje Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma Garija Cappellija iz Uprave za pravne poslove i standarde.

– Prije 11 godina uvjeti za apartmane bili su stroži. Apartmani su trebali biti veći nego sada, a jedino je za sobe bilo malo lakše jer, primjerice, dvije sobe s jednom kupaonicom sada neće imati tri zvjezdice, kažu nam u ministarstvu, i napominju da je najrigoroznija mjera koja može zahvatiti nekog iznajmljivača oduzimanje jedne zvjezdice, no on će i dalje moći raditi, piše Novi list.

Dakle, od 1. siječnja sljedeće godine privatni iznajmljivači morat će uskladiti kategorizaciju svog apartmana sa standardima kvalitete jer je dosad, kako ističu u Ministarstvu, bilo moguće da dva različita apartmana iste kategorizacije nude različitu kvalitetu usluge. Kako pojašnjavaju u Ministarstvu, obiteljski smještaj koji čini 56 posto raspoloživog, statistički registriranog smještajnog kapaciteta Hrvatske, još uvijek ne predstavlja homogenu kategoriju – postoje razlike u kvaliteti što gosti nikako ne očekuju.

– S jedne strane imamo iznajmljivače koji su u neravnomjernom položaju, a s druge goste u zabludi, zakinute za pravo na jednaku uslugu u objektima iste kategorije. Sve skupa posljedica je odluke donesene prije 11 godina – oni iznajmljivači koji su ishodili rješenje za pružanje usluga do 1. rujna 2007. godine prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti nisu bili obvezni uskladiti uvjete i kategorije objekata sukladno sada važećem Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata, za razliku od hotelijera koji svakih pet godina moraju dokazivati kako kvalitetom i ponudom zaslužuju tri, četiri ili pet zvjezdica – kaže Udovičić i pojašnjava da se upravo radi toga resorno ministarstvo odlučilo na uvođenje reda i jednakosti s konačnim ciljem poboljšanja kvalitete ugostiteljskih usluga i standarda, osiguranje ravnopravnog položaja iznajmljivača i ugostitelja na tržištu te veću zaštitu potrošača, donosi Novi list.

– Nemali broj pritužbi stigao je na adresu ministarstva upravo na račun neravnomjerne ponude, a nezadovoljni gosti s pravom se žale i traže objašnjenja kako je moguće da tri zvjezdice u jednom objektu ne znače jednaku kvalitetu u drugom objektu s iste tri zvjezdice. Za nekoliko dana očekuje se da će Zakon, koji je sastavljen u dogovoru sa strukom, biti upućen na e-savjetovanje gdje se očekuju reakcije zainteresirane javnosti – napominje Monika Udovičić i ističe da nema mjesta panici među iznajmljivačima.

Udovičić napominje da je među 90 tisuća kućanstava koja se bave obiteljskim smještajem u Hrvatskoj s oko 605 tisuća postelja na tržištu, vrlo malo onih koji proteklih godina baš ništa nisu ulagali u svoje objekte te da će za njih rekategorizacija biti čista formalnost.

– Jasno je da onaj tko ne bude udovoljavao uvjetima određene kategorije, neće više imati oznaku kvalitete. Ovime pravila postaju jednaka za sve iznajmljivače. Na terenu imamo situaciju da neki objekti posluju prema standardima od prije 20-ak godina, što sasvim sigurno s aspekta konkurentnosti i tržišne ujednačenosti treba promijeniti – ističe Monika Udovičić i najavljuje da će privatni iznajmljivači imati obvezu prijave usklađivanja koja bi se trebala riješiti u roku od četiri godine. Za taj proces iznajmljivačima je potrebno osigurati povoljne financijske instrumente za usklađivanje standarda, povećanje kvalitete i dodatne ponude objekata u domaćinstvu.

– Radi toga smo osigurali Program mikrokreditiranja privatnih iznajmljivača s povoljnim kreditnim sredstvima HBOR-a i subvencijom kamatne stope od strane našeg Ministarstva. Kreditna linija bit će dostupna isključivo fizičkim osobama – iznajmljivačima koji imaju rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu koje se odnosi na smještaj u sobi, apartmanu, kući za odmor, kampu ili kamp odmorištu – ističe Udovičić.

Popularni Članci