Je li hrvatska tvrtka 'Scout' trgovala oružjem u BiH?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.soundset.hr
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) istražuje dokumentaciju Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme Republike Srpske, zbog navodne sumnjive prodaje oružja i vojne opreme putem hrvatske firme za promet naoružanja 'Scout' iz Zagreba, piše portal Dnevnik.hr.

Direktor Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS Rajko Čkonjović, potvrdio je da je na zahtjev SIPA-e dao pismenu izjavu i predao dokumentaciju o prodaji stotinjak pušaka i tridesetak mitraljeza u transakciji posredstvom hrvatske tvrtke 'Scout'.

„Nije točno da su pretresli naše prostorije, nego je točno to da smo im mi sami poslali dokumentaciju na njihov zahtjev. Također, nije točno da sam ja na bilo koji način favorizirao tu firmu, o tome nije bilo niti riječi. Tema je bio izvoz tog viška naoružanja za jednu američku firmu.“

Članica zajedničkog povjerenstva Parlamenta BiH za obranu i sigurnost Dušanka Majkić potvrdila je kako je upoznata sa istragom SIPA-e. Kazala je kako je istraga otvorena zbog činjenice da je oružje prodavano po nerealno niskim cijenama. Također je rekla kako to nije prvi slučaj sumnjive kupoprodaje oružja i vojne opreme, jer se istražuje i što su radile tvrtke poput "Unis Pretisa" i "Vitezita". Po njenim riječima, one su bez potrebnih evidencija uzimale oružje iz vojnih skladišta, piše Poslovni.hr.

"Takve su tvrtke konstantno izvlačile oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva iz skladišta bez ikakve kontrole i većinu toga, umjesto da unište, oni su izvozili uz ogromne profite. To je poseban predmet koji Tužiteljstvo BiH radi i mi ćemo zahtijevati informaciju što se u stvari tamo zbivalo", kazala je zastupnica Majkić.

Tvrtka 'Scout' odavno je prisutna na tržištu oružja na prostoru BiH. Spomenuta kompanija je kao tvrtka u sudskom registru trgovačkih društava sa sjedištem u  Zagrebu, a kao osnivač i zastupnik tvrtke se navodi Ivan Peranec čije se ime u medijima često spominjalo još 2005. godine zbog bliske suradnje s bosanskohercegovačkim političarima i prodaje oružja Iračanima. Nacional je tada napisao: „Perančev angažman u izvozu oružja iz BiH u Irak teško se može biti samo njegova osobna stvar, jer je to naoružavanje antiterorističkih boraca u Iraku. Riječ je o moralno neospornoj, ali za sigurnost Hrvatske posredno opasnoj aktivnosti.“

Izvor: Dnevnik.hr / Poslovni.hr / Nacional.hr

Popularni Članci