'KOEFICIJENT JE KLJUČNA RIJEČ' Vlada sindikatima dala novu ponudu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Lukunic/PIXSELL
Pregovori obrazovnih sindikata i vlade trebali su se nastaviti u 15 sati. No praktički do 17 sati trajale su konzultacije i jedne i druge strane pa je sam sastanak kasnio.

Vlada je, kako je Index neslužbeno doznao, sindikatima dala novu ponudu, a oni bi danas trebali odlučiti što će s njom.

U izjavi za N1 predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je uoči novog kruga pregovora da sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva.

"Uz pregovarače koji će danas sjesti za stol s predstavnicima vlade stoji snaga 68.000 ljudi u sustavu obrazovanja i motiv su nam roditelji koji nam daju podršku, učenici, bake i djedovi. Mislim da nitko u ovom momentu ne osjeća svu ovu snagu koja je nama vjetar u leđa kao što to osjećamo mi čelnici u ovom trenutku", rekla je Šprem prije sastanka.

Legitimnost štrajka

Izjave u vezi upitne legitimnosti štrajka komentirala je riječima da vlada ne bi čekala 35 dana i da bi ga zabranila davnih dana da nije legitiman. "Nema smisla nakon 35 dana štrajka govoriti o nezakonitosti štrajka", zaključila je.

Ako do dogovora ne dođe, sutra će biti 36. dan štrajka, resorno Ministarstvo je iznijelo i prijedlog nadoknade 15 dana nastave, ali dok ne bude dogovora sindikata i vlade, nema ni nadoknade.

Na današnjem sastanku, uz premijera Andreja Plenkovića, sudjeluju i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar financija Zdravko Marić.

Divjak: Apeliram da danas bude taj dan

Na pitanje nada li se danas dogovoru sindikata i vlade, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovara: "S obzirom da je nedjelja i da je stvarno ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, ja bih rekla prije svega naći brza i hrabra rješenja da čim prije učenici krenu u školu, u tom smjeru svi trebamo raditi.

Kada smo prošli put razgovarali, bilo je razgovora i o koeficijentima, a ja stvarno apeliram na sve da danas bude taj dan da konačno se dogovorimo. Vidjeli ste ovi zaostaci u školama su takvi da iziskuju brza i hrabra rješenja", izjavila je ministrica okupljenim novinarima prije ulaska u zgradu vlade na novu rundu pregovora sa sindikatima obrazovanja u štrajku koji počinju u 15 sati.

"Koeficijent je ključna riječ"

Sindikalisti su došli na Markov trg, a novinarima se prvi obratio čelnik sindikata Preporod Željko Stipić.

"Sindikati su jedinstveni u svom zahtjevu, a za vladu od prvog trenutka vjerujem da će popustiti", odgovorio je Stipić na pitanja novinarima o potencijalnim razlikama u zahtjevima među sindikatima.

Na pitanje novinara ima li u ovoj situaciji prostora za kompromis, odgovorio je kako ne želi o tome razmišljati kao o kompromisu. "Nadam se da će pobijediti razum i da će to biti u korist naših učenika i sustava", rekao je Stipić.

Nakon Stipića su se novinarima obratili Sanja Šprem i Branko Mihalinec koji su unisono zaključili da je koeficijent u ovim pregovorima ključna riječ.

"Vlada nas je pozvala na sastanak i rekli smo da ćemo se odazvati u bilo koje vrijeme. Vjerujemo kako imaju ponudu koja je dovoljno dobra", rekao je Mihalinec.

Šprem je oštro zaključila da sigurno neće popustiti ako ne dođe do promjene u koeficijentima.

Popularni Članci