KOJI JE OVO PO REDU? Plenković obišao gradilište Pelješkog mosta, Vlada tvrdi da radovi napreduju brže od očekivanog (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, RTL
Vlada je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje će ostati do nedjelje. Radovi na Pelješkom mostu, tvrde u Vladi, napreduju i brže od očekivanog

Prvi dan boravka Vlade u najjužnijoj hrvatskoj županiji premijer sa suradnicima u Pločama je najprije posjetio vojarnu 116. brigade Hrvatske vojske čiji su pripadnici izveli pokaznu vježbu "brzi konop", donosi RTL

"Drago mi je da je na inicijativu ministra obrane i podpredsjednika Vlade hrvatska vojska razmještena i u Ploče i dalje prema jugu Hrvatske. To je dobro za sigurnost zemlje ali i za komplemenatarn doprinos koji HV daje civilnom društvu u spriječavanju elementarnih nepogoda", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U Metkoviću su obećali poboljšanje zdravstvene skrbi i bolju prometnu povezanost u cijeloj Županiji. "Radi se o cesti koja ide preko padina Pruda, projekt vrijedan 5 do 10 milijuna kuna, ali će smanjiti udaljenost Metkovića od autoceste", kazao je Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića.

I na kraju, posjetili su mjesto najvećega strateškog projekta, Pelješkog mosta. Kineski radnici u luku Ploče usidrili su se 23. prosinca, od kada traje i priprema za gradnju mosta. Izvođač je potanko izvjestio premijera Plenkovića i ministre o tijeku radova koji će puni zamah dosegnuti tek 2020.godine.

"Ovo što smo danas vidjeli je impresivno i zadovoljavajuće. Danas je zabijen 15. pilot i to ide iznad očekivanja", kazao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture. Dinamičan prvi dan boravka u dubrovačko - neretvanskoj županiji završit će županijskom skupštinom HDZ-a u Stonu. 

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, otkrila je RTL-ovom reporteru Matku Saltariću je li Vlada zadovoljna radovima po pitanju Pelješkog mosta. 

"Zadovoljni smo i s ovime što smo ovdje vidjeli i čuli na sastanku sa Hrvatskim cestama i izvođačima radova. Sve teče po planu, možda će biti i prije zadanih rokova. Kad govorimo tome na koji način sada ovih 148 pilota koje treba postaviti, s današnjim danom ih je 15 postavljeno. Očekujemo do petog mjeseca da će svih 148 pilota biti na neki način odrađeno, a što se tiče isplata i svega što u konačnici ide iz EU fondova, sve teče po planu i svi smo zadovoljni", kazala je ministrica.

Na pitanje o rokovima u drugoj i trećoj fazi izgradnje koja se odnosi na spojne ceste i Stonsku obilaznicu, ministrica Žalac kaže kako se rokova ne treba bojati. 

"Što se tiče druge faze, izgradnje pristupnih cesta, pred odlukom smo o odabiru. Kada govorimo o 3. i 4. fazi, a odnosi se na izgradnju Stonske obilaznice s jedne i druge strane, tu ćemo isto tako imati zatovren natječaj i mislim da se ne treba bojati rokova. Kada govorimo o tome kako uskladiti termine izgradnje Pelješkog mosta i 2., 3. i 4. faze, sam ERBC kad je prijavio sve za izgradnju Pelješkog mosta skratio je rok za 6 mjeseci, na druge kompanije čime su dobili dodatne bodove.Sve teče po planu i svi su zadovoljni. Naravno da ćemo pratiti kako radovi teku. Kako oni budu tekli tako će Središnja agencija kroz zahtjeve za nadoknadu sredstava isplaćivati sredstva iz fondova EU. Dosad smo 330 milijuna kuna isplatili Hrvatskim cestama kroz zahtjeve koje su nam poslali", objašnjava ministrica.

Pred Vladom koja će sutra održati sjednicu u Dubrovniku nalazi se puno projekata vezanih za ovaj grad, a ministrica otkriva u kojoj su oni fazi. "Sutra će na Vladi biti puno zaključaka koje se tiču prometa, okoliša, vodno-komunalne infrastrukture. Neke od ovih projekata su u financijskoj perspektivi u provedbi. Dubrovačko-neretvanska županija ima 4,7 milijardi kuna vrijednih projekata kada govorim o bespovratnim sredstvima EU, Zračnu luku Dubrovnik koja je nakon Pelješca najveća, milijardu i pol kuna," kazala je. 

"Istaknula bih kada govorimo o našem resoru da ćemo sutra donijeti zaključak na Vladi i uručiti odluku za Grad Dubrovnik koji je odabir novog grada za integrirana teritorijalna ulaganja. To je za sljedeće financijsko razdoblje, a tu je za dolinu Neretve intervencijski plan koji se odnosi na Grad Metković, Opuzen i tri općine koje su zaista na neki način u kontekstu mape siromaštva i zaostaju za drugim dijelovima županije. Neki od projekta su trenutno u fazi prijave, a za neke od njih se priprema i studija onoga što će se financirati kasnije", zaključuje ministrica Žalac. 

Popularni Članci