KORAK UNATRAG Hrvatska djeca izložena su teškoj vjerskoj diskriminaciji, posebno problematičan Dubrovnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Olja Ljubišić
Hrvatska je završila na neslavnom 132. mjestu Izvješća o slobodi mišljenja za 2018. koje je ovih dana objavila svjetska udruga humanista, ateista i sekularista International Humanist and Ethical Union (IHEU).

Hrvatska je u izvješću loše ocijenjena u svim kategorijama, a posebno u kategoriji ''Obrazovanje i prava djece'' (grafika sasvim dolje) u kojoj je označena crvenom bojom koja znači tešku diskriminaciju, prenosi Index.hr.

U tekstu o stanju u kategoriji ''Ustav i vlasti'' spominje se činjenica da je Hrvatska prema Ustavu sekularna. No navodi se i nekoliko slučajeva koji pokazuju da je to nešto što vrijedi nominalno, a ne i u praksi.

Najveći problem je u podjeli djece već u vrtičkoj dobi, a problematičan se posebno istaknuo Dubrovnik. Izvješće upozorava na činjenicu da je neki oblik vjeronauka uveden u brojne javne vrtiće, osobito u Dubrovniku te da država nije ponudila nikakvu alternativu za roditelje koji ne žele da njihova djeca u vrtiću polaze na vjerski odgoj.

U osvrtu se spominju trendovi opadanja interesa mladih za vjeronauk, osobito u urbanim sredinama i nekim dijelovima Hrvatske u kojima je udio djece koja ga pohađaju pao ispod 50 %. Također se navedi da neke nevladine udruge poput Centra za građansku hrabrost pokušavaju organizirati alternativne, edukativne radionice za djecu koja ne pohađaju vjeronauk.

Hrvatska ni u jednoj kategoriji nije dobila najbolju ocjenu, a u kategoriji '+Obrazovanje i prava djece'' ocijenjena je drugom najlošijom ocjenom.

U tumačenju loše ocjene koju je Hrvatska dobila u kategoriji ''Obrazovanje i prava djece'' Izvješće upozorava da se vjeronauk poučava u svim javnim školama te da djeci koja ga ne pohađaju nije ponuđena alternativa.

Ono također navodi da su najviši hrvatski sudovi u nekoliko navrata propustili priliku da smanje diskriminaciju djece. Ustavni sud se 2010., kada je odlučivao o ustavnosti vjeronauka u školama, proglasio nenadležnim za međudržavne sporazume kakvi su Vatikanski ugovori, a Vrhovni je 2014. presudio da djeca u školama nisu diskriminirana te da Ministarstvo obrazovanja nema nikakvu obavezu djeci ponuditi nikakav alternativni predmet, primjerice religiozno obrazovanje koje bi uključivalo sekularne svjetonazore ili neke šire filozofske pristupe etici i uvjerenjima.

Popularni Članci