LETOVI SE NEĆE OTKAZIVATI Sud zabranio štrajk Croatia Airlinesu!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Croatia Airlines
Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je donio konačnu odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda, piše RTL

Da je tuženik imao stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, sud zaključuje da bi nastavio pregovore nakon odustanka u studenom 2017. koji je uslijedio nakon otkazanog štrajka najavljenog te godine budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018. godine.

Navodi se i da je uprava nakon isteka starog kolektivnog ugovora 31. prosinca 2016. nastavila ga provoditi i ispunjavati sva prava radnika koja su bila ugovorena  tim ugovorom.

Ujedno potpisana je promemorija, sklopljena između uprave i sindikata, u kolovozu 2017.,  kada su radnici u cijelosti prihvatili isplatu i provođenje svih prava iz kolektivnog ugovora koji je prestao važiti.

Stoga Sud zaključuje da sindikat svojim postupanjem nije omogućio sklapanje novog kolektivnog ugovora budući da nije postupao u dobroj vjeri, a najavljena industrijska akcija - štrajk, najavljena za 8. kolovoza 2018., utvrđena je nazakonitom.

Sindikatu se zabranjuje organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 8. kolovoza, navodi se u odluci suda.

"Vjerujem da je najzadovoljnije ovom presudom 700 radnika koji nisu htjeli štrajk. Ovo je super vijest i za putnike koji su rezervirali ljetovanja. Ali i dobra vijest za zračne luke. Ono sto je poručeno ovom presudom je: pregovori, pregovori, pregovori. Croatia Airlines nije kompanija koja može dizati plaću. Ne možemo se ponašati kao državna kompanija - eto država će to platit", rekla je Branka Sremac iz Pravnih poslova Croatia Airlinesa.

Dodaje kako je sindikat sam proglasio zastoj u pregovorima te da su oni ponudili 10-12 milijuna i godišnji rast "mase" plaća. Govori da ne zna otkud se plasirala teza da se piloti i aviomehaničari otpuštaju. No, odljev aviomehaničara postoji.

"Napravili smo što smo mogli. Ne možemo spriječiti tržište rada. Spremni smo poduzeti nešto, zovemo ih da dođu. Štrajkom bi nastala kaotična situacija. Nasilje rađa nasilje, dogovori se postižu pregovorima. Nakon rata idu pregovori", objašnjava Sremac.

"Županijski sud je donio odluku kojom nam zabranjuje ustavno pravo na štrajk. Žalit ćemo se. Nezadovoljni smo. Ne znam po kojim je parametrima izračunato da mi nismo pregovarali u dobroj vjeri. Jer smo uvjete za štrajk imali prije godinu dana. Uprava nam je ponudila neke ugovore s kojima nismo bili zadovoljni. To nije znak naše loše vjere. Smatramo i da je njihova cifra napuhana koliki je trošak naših prava. A ako ne mogu ostvariti naše zahtjeve trebaju promijeniti način upravljanja. Ili dati nekom drugom da upravlja firmom", smatra Antonio Čorak iz sindikata ORCA.

"Možemo očekivati na jesen da neće više imati tko ni održavati avione ni letjeti. Posla hvala Bogu ima vani. Nije istina da nas podržava 30 posto radnika, podržava nas cijeli operativni sektor. Pritisak Vlade? Definitivno je odluka o privremenoj zabrani došla na račun pisma Butkovića", zaključuje Čorak.

Popularni Članci