LISTE U DUBROVAČKOJ BOLNICI Koliko pacijenti prosječno čekaju na ultrazvuk štitnjače, pregled urologa, magnetsku rezonancu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Među najvećim problemima je što bolesnici u Hrvatskoj teško dolaze do liječnika specijalista, kao i do nužnih dijagnostičkih pretraga. Liste čekanja su se produžile. Sve se više pacijenata silom prilika okreće privatnicima, a kako neće kad pored 24 milijarde kuna, koliki je proračun zdravstva, bolnice ostaju i bez osnovnog materijala.

Da je hrvatsko zdravstvo na aparatima pokazuju i rezultati Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa koji mjeri kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite u svim europskim zemljama. Hrvatska je po ovom indeksu u 2017. godini na rang listi 26. od ukupno 35 zemalja. To je pad za sedam mjesta u odnosu na 2016. godinu, kad smo bili 19. na listi. Pretekle su nas Srbija, Slovenija i Crna Gora, piše 24 sata.

Kako indeks ističe, među najvećim problemima u Hrvatskoj je što naši bolesnici teško dolaze do liječnika specijalista, kao i do nužnih dijagnostičkih pretraga. Liste čekanja su nam se produžile, pa je dijagnostika poput CT snimanja po ovim mjerilima u našoj državi teško dostupna. Zato se pacijenti, koji su već platili za preglede u bolnicama, okreću privatnicima. Tako su lani dodatno iskeširali privatnicima za zdravlje oko tri milijarde kuna, procijenio je za Poslovni dnevnik Ognjen Bagatin, ravnatelj zagrebačke Poliklinike Bagatin.

24 sata donosi tablični prikaz koliko dana prosječno traje čekanje u pojedinim bolnicama u Hrvatskoj. Stanje u pojedinima bolnicama je zabrinjavajuće pa tako naprimjer na magnetsku rezonancu mozga u Rijeci se čeka prosječno 399 dana, na ultrazvuk dojke u KBC Split se čeka prosječno 641 dan, a na prvi pregled reumatologije u KBC Zagreb čak 527 dana.

Pregledom podataka ostalih bolnica, stječe se dojam kako stanje nije idealno te da pacijenti dugo čekaju na preglede. Dubrovačka bolnica, mogli bi se zaključiti, nalazi se u "zlatnoj sredini". Tako se na kolonoskopiju čeka u prosjeku 75 dana što je najmanje u cijeloj Hrvatskoj, a na prvi pregled kod urologa se čeka 68 dana u prosjeku. Preko 300 dana u prosjeku se čeka na UZV štitnjače i na prvi pregled na reumatologiji.

Popularni Članci