NEPOVOLJNA PROGNOZA Meteorolozi izdali niz upozorenja zbog najavljenog nevremena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PIXSELL
Nakon većinom sunčanog te vrućeg i sparnog ponedjeljka, u utorak slijedi jače naoblačenje sa zapada, pri čemu će već ujutro mjestimične kiše pa i neverina biti na sjevernom Jadranu te na sjeveru Dalmacije, a najkasnije, tek navečer i u noći na srijedu - i na istoku i jugu Hrvatsku, gdje će se još zadržati vruće, javlja HRT.

Nažalost, moguća su i lokalna nevremena - jaka i obilna kiša u kratkom vremenskom razdoblju, praćena prolazno jakim vjetrom, moguće i tučom. Od srijede ponovno stabilnije, zatim i sve toplije, većinom i vruće.

U istočnoj Hrvatskoj još veći dio utorka sunčano. No, uz porast naoblake vjerojatnost za kišu i grmljavinu prema kraju dana te u noći na srijedu bit će sve veća. Pritom lokalno može biti i nevremena. Vjetar će okrenuti na zapadni i sjeverozapadni, a temperatura se zraka danju predviđa između 29 i 32 °C.

U središnjoj Hrvatskoj oblaka će već od jutra biti više pa pljuskova može biti već u prvome dijelu dana, te osobito poslijepodne, kada mjestimice mogu biti i izraženiji. Zapuhat će zapadni, sjeverozapadni i sjeverni vjetar i bit će manje toplo nego u ponedjeljak.
Pad temperature izgledan je i u gorju te na sjevernom Jadranu pri čemu će jugozapadni vjetar na moru okrenuti na sjeverozapadni. Bit će promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno s kišom i grmljavinom, a moguća su i lokalna nevremena.
Naoblačit će se od jutra i na sjeveru Dalmacije, gdje će biti mjestimične kiše pa i neverina, na koje u drugome dijelu dana treba računati i prema jugu. Puhat će još prijepodne jugo, koje će okrenuti na sjeverozapadnjak, na otvorenome moru ponegdje jak. Najviša temperatura većinom od 29 do 32 °C.

Na krajnjem jugu Lijepe naše još malo toplije, uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Zamjetnije naoblačenje slijedi prema večeri, i osobito u noći na srijedu, kada je i najvjerojatnija mjestimična kiša i lokalne nevere. Nakon juga, u drugome dijelu dana zapuhat će jugozapadni i zapadni vjetar, navečer i sjeverozapadni.

U noći na srijedu u većini je krajeva još moguća povremena kiša i grmljavina, koje će biti dodatna pokora hodočasnicima koji planiraju noć provesti na putu prema marijanskim svetištima. Tijekom srijede sa zapada postupno razvedravanje, a uz sjeveroistočnjak i sjeverac bit će vrlo toplo, nerijetko i sparno. Uz više oblaka na kišu još treba računati na istoku zemlje, posebice u noći i ujutro, moguće i prijepodne. Od četvrtka sunčanije, uz porast temperature, pa će u mnogim mjestima ponovno biti vruće.

Od četvrtka stabilnije i uglavnom vruće i na Jadranu. U srijedu pak još ponegdje kiša, uglavnom u Dalmaciji i to u prvome dijelu dana. Na sjevernom Jadranu puhat će bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima, u četvrtak će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, javlja HRT.

Popularni Članci