Ministar Capelli planira povećanje boravišne pristojbe, protive se hotelijeri i poslodavci

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Ministarstvo turizma pripremilo je, nakon provedene javne rasprave, prijedlog Uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. s povećanim iznosima te pristojbe u odnosu na dosadašnje te očekuje da će ta uredba uskoro i na usvajanje na Vladu.

Hrvatska Vlada, naime, svake godine u ljeto usvaja tu uredbu kojom se određuju iznosi boravišne pristojbe za iduću godinu, i to za turistička noćenja u objektima u kojima se ta pristojba plaća po noćenju (hoteli, kampovi, charter) te za nautičare, odnosno vlasnike ili korisnike plovila koji tu pristojbu plaćaju za sebe i sve osobe koje noće na plovilu.

"Najavljeno povećanje boravišne pristojbe zasigurno neće negativno utjecati ni na jedan segment hrvatskog turizma, nego štoviše omogućit će povećanje iznosa za promociju i razvoj proizvoda. Uz to, današnji trenutak u kojem je Hrvatska vrlo tražena na najznačajnijim emitivnim turističkim tržištima treba iskoristiti za učvršćenje njene pozicije i za buduća vremena u kojima konkurencija neće mirovati, pa stoga i mi moramo pojačati promociju, što traže svi u sektoru i za što nam treba i više sredstava", ističe za Hinu pomoćnik ministra turizma Robert Pende.

Poručuje i da će mjere koje će raditi po pitanju promocije imati izravni učinak na daljnje povećanje turističkog prometa.

Prema novom prijedlogu Uredbe za 2018. najviši iznos boravišne pristojbe po osobi i noćenju u glavnoj sezoni povećava se za 1 kunu, sa 7 na 8 kuna, odnosno općenito raspon tog iznosa blago se povećava u odnosu na dosadašnje, pa se kreće od najmanjih 2,5 kune izvan sezone u D i ostalim razredima turističkih mjesta, do 8 kuna u A razredu turističkog mjesta i u glavnoj sezoni.

Napominjući da se pri tom povećanju vodilo računa da visina boravišne pristojbe bude konkurentna u odnosu na okruženje, iz Ministarstva ističu kako je ipak i s novim povećanjima ta pristojba još uvijek najniža u odnosu na Hrvatskoj konkurente zemlje.

Pritom iznose primjere da se u Italiji raspon boravišne pristojbe kreće od 2 do 7 eura, u Španjolskoj od 0,45 do 2,25 eura, u Austriji od 0,15 do 2,18 eura, u resortu u Bugarskoj je malo iznad 6 eura, u Lisabonu 1 euro, kao i u BiH.

"Iznosi boravišne pristojbe kakve sada imamo nisu se u hrvatskom turizmu mijenjali od 1999., što je podcrtano i u javnoj raspravi, koja je za tu uredbu završena 26. lipnja. U raspravi je bilo i dosta komentara koji su išli za tim da se povećanje te pristojbe već duže čeka, pogotovo zbog višestrukog porasta cijena svih usluga i proizvoda u svim tim godinama", kažu iz Ministarstva.

Dodaju da su u raspravi s terena dolazile i ideje da najviši iznos boravišne u glavnoj sezoni ne bude 8 nego 10 kuna.

"S novim prijedlogom Uredbe za 2018. ujednačuje se zapravo visina boravišne pristojbe i postavlja pravedno u odnosu na goste koji borave u hotelskom smještaju ili koriste uslugu smještaja u charteru", ističu iz Ministarstva.

Navode da će dodatna sredstva od tog povećanja usmjeriti u različite programe u nizu destinacija kojima ostaje i najveći dio sredstava boravišne pristojbe, oko 65 posto, a dio financijskih sredstava povećanjem boravišne pristojbe namjenski se planira utrošiti i na suradnju s avioprijevoznicima i povećanje broja letova prema svim hrvatskim zračnim lukama, piše tportal.

Za najavljene mogućnosti da gradovi i općine sami određuju visinu pristojbe, iz Ministarstva objašnjavaju da se to ne rješava Uredbom, već da će se to rješavati novim Zakonom o turističkoj pristojbi, koji je u pripremi i koji će, kako najavljuju, biti u javnoj raspravi za nekoliko mjeseci, te bi trebao biti i stvarni doprinos decentralizaciji Hrvatske kroz financijska sredstva o kojima će odlučivati jedinice lokalne samouprave u dogovoru sa svim dionicima turizma.

Zaključuju da boravišna pristojba ne može pasti na teret hotela, kampova, komercijalnog smještaja i nautike, kako se zna čuti s terena, jer tu pristojbu plaća gost i taj iznos ne smije biti sastavni dio cijene aranžmana/smještaja.

No s time se nikako ne slažu poslodavci u turizmu. Tako su Ministarstvu turizma negativno očitovanje poslali i HUP i HGK, te su i tijekom javnog savjetovanja negativno mišljenje dale ključne udruge poduzetnika u turizmu: Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma, Udruženje hotelijera pri HGK, Kamping udruženje Hrvatske, HUP-Udruga nautičkog sektora, Udruženje pružatelja usluga smještaja na plovilima-charter pri HGK.

Više pročitajte OVDJE.

Popularni Članci