'Ministar Mrsić je neumoljiv!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Danas nova runda mirenja 11 sindikata i predstavnika Vlade. U subotu je četiri sata trajao sastanak, no do dogovora nije došlo jer nijedna strana nije željela odustati od svojih zahtjeva.

"Vlada želi spor zaključiti Sporazumom sa sindikatima koji nisu u sporu. To je za nas neprihvatljivo u potpunosti. Želimo to potpisati u ponedjeljak, svi sindikati koji su su sporu", rekao je u subotu predsjednik Nezavisnog sindikata u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Čelnik Matice sindikata Vilim Ribić spomenuo je još jednu odrednicu oko koje se lome koplja: "Tražimo precizne uvjete pod kojima će se vratiti 3 posto i precizno određenje da Vlada jednostrano neće smanjivati plaće. No ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je neumoljiv."

"Sindikati zahtjevaju da se Vlada obveže na nešto što u ovom trenutku ne možemo projicirati niti ispuniti. Želimo da se potpiše sporazum o očuvanju radnih mjesta sa svima onima koji o tome imaju što reći. Koeficijent je umanjen svim djelatnicima u državnim i javnim službama. Predlažemo da se taj sporazum potpiše sa reprezenativnim sindikatima, bez obzira jesu li nam najavili štrajk. Jer to je pravo koje se tiče svih zaposlenih", dodao je ministar.

Proces mirenja nastavlja se danas, sindikati od najave štrajka za 5. lipnja i dalje ne odustaju. Najavljuju potpunu blokadu države, no u Vladi za sada ne brinu oko toga jer, poručuju, dio sindikata neće ići u štrajk.

Ministar također uvjerava da će se provedba državne mature nesmetano nastaviti, a odbacuje i mogućnost problema pri prelasku državne granice.

Media servis

Popularni Članci