Kujundžić o smrti dječaka iz Metkovića: Slučaj moramo detaljno istražiti i procesuirati, svoju odgovornost nikad ne isključujem

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića potresla je cijelu Hrvatsku i otvorila goruće pitanje - je li zakazao zdravstveni sustav. Upravo o tome danas je, gostujuću u emisiji Nedjeljom u dva, govorio i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je izrazio sućut zbog smrti dječaka.

- Uistinu je tragedija da je umrlo dijete koje je do prije desetak dana trčalo i igralo se. Čim sam doznao sve o ovom slučaju, obavio sam brojne razgovore i sutra ujutro ide inspekcija Ministarstva zdravstva ojačana stručnjacima kako bi provjerili sve korake što se tu događalo. Strašno je izgubiti dijete posebno kada je to dijete do nedavno bilo zdravo i gdje ostaje u zraku pitanje je li se moglo više učiniti i je li negdje propušten trenutak - kazao je ministar komentirajući slučaj devetogodišnjeg dječaka koji je bolovao od upale pluća, a 11. prosinca je umro u KBC-u Split.

Dječaka su roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda (8. i 9. prosinca) dva puta dovodili na Hitnu u Metkoviću te je bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prebačen u splitski KBC. Dječak je četiri puta u 13 dana bio kod liječnika, a nisu ga uputili na krvne pretrage.

- Treba službeno sve provjeriti i vidjeti gdje i kada se moglo prepoznati da je došlo do pogoršanja i je li se dijete moglo prije uputiti u bolnici - kazao je Kujundžić.

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića je li istina da u Metkoviću nije moguće napraviti test za prepoznavanje ima li dijete u krvi ili u brisu bakteriju ministar je kazao kako ne vjeruje da je to nemoguće napraviti.

- Ne vjerujem da je tako loše organiziran Dom zdravlja, onda bi odgovornost bila velika. Ovdje se ne radi o nekoj pretrazi već o tome da se moglo prepoznati kad je došlo i do pogoršanja stanja i kad je trebalo raditi pretrage, a one su se mogle napraviti u Splitu ili Dubrovniku. Ne mogu prejudicirati, ali čini mi se da je u svakom slučaju trebalo prije intervenirati jer je dijete bilo u terminalnoj fazi. Bojim se da je ovo trebalo prije prepoznati - naznačio je Kujundžić.

Na pitanje hoće li podnijeti ostavku ako se dokaže da je sustav zakazao i hoće li snositi odgovornost, Kujundžić je kazao da će tada biti odgovornost na njemu.

- Ne želim braniti sustav, on ima slabosti koje popravljamo. Ako sam ja dežuran naprimjer u bolnici Dubrava i nisam prepoznao akutni abdomen kao liječnik Milan Kujundžić, onda je to odgovornost mene kao liječnika, a ne sustava. Koliko sam upoznat, laboratorij u Metkoviću radi vikendom i imaju pripravnosti kad se pretrage mogu napraviti - pojasnio je ministar koji je izjavu doktorice koja je rekla da je sudbina kriva za smrt dječaka nazvao nespretnom.

Kao komentar osobne odgovornosti, kao ministra, Kujundžić je naveo primjer da bi ona bila njegova ako dijete nije moglo uopće doći do liječnika.

- Treba provjeriti što se događalo od relativno blage viroze do trenutka kada se nakalemio streptokok koji je izazvao šok. To je taj bitni moment koji je trebalo prepoznati. Neću nikoga braniti dok ne vidim kakvi su bili simptomi i u svakom slučaju ovo moramo detaljno istražiti i procesuirati. Što je koji pojedinac od nas odradio noćas u bilo kojoj bolnici ili domu zdravlja je druga priča. Ja svoju odgovornost nikad ne isključujem i uvijek treba snositi odgovornost kada ste na čelu jednog sustava - zaključio je ministar zdravstva Milan Kujundžić gostujući u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva.

A.Č.

Popularni Članci