MINISTARSTVO POTVRDILO U Hrvatskoj voće i povrće prskano otrovima koji uzrokuju rak

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marijan Susenj/PIXSELL
Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo je Dubrovačkom dnevniku da se u Hrvatskoj koriste potencijalno kancerogeni poljoprivredni proizvodi koji će biti zabranjeni

Pisali smo kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za herbicid Roundup, proizvod tvrtke Monsanto, izjavila kako njen aktivni sastojak glifosat „vjerojatno izaziva rak“.

Taj proizvod, koji prema izvješću WHO-a, „vjerojatno izaziva rak“, tvrtka Monsanto, prema riječima njenog direktora za države bivše Jugoslavije Zorana Petrovića, prodavala je poljoprivrednicima u Dalmaciji i Hercegovini.

Tragom toga obratili smo se Ministarstvo poljoprivrede da ih pitamo jesu li na poljoprivrednom tržištu u Hrvatskoj u međuvremenu zabranjeni proizvodi koji prema mišljenju WHO-a izazivaju rak.

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo nam je da je u Hrvatskoj prodavano čak osam spornih herbicida s kancerogenim svojstvima koji će biti zabranjeni na tržištu.

-Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) mišljenja je da bi potencijalno kancerogena svojstva mogao imati koformulant tallowamine koji se nalazi u određenim herbicidima na bazi glifosata. Od 24 registrirana sredstva za zaštitu bilja na bazi glifosata u Hrvatskoj, 8 ih sadrži i sporni koformulant, te će istima biti ukinuta registracija i bit će zabranjeni u Republici Hrvatskoj – kazali su nam u Ministarstvu poljoprivrede.

Prema istraživanjima i mišljenu Europske agencije za sigurnost hrane nema indicija da bi glifosat kao aktivna tvar bio potencijalno kancerogen ili imao svojstva štetna za zdravlje ljudi, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Zanimljivo, rezultati istraživanja štetnosti glifosata razlikuju se u izvješćima WHO-a i Europske agencije za sigurnost hrane. Iako, Agencija tvrdi kako glifosat sam po sebi nije kancerogen, nego u kombinaciji s drugim sastojcima, čak 30 tisuća latinoameričkih liječnika zatražilo je zabranu korištenja glifosata koji, prema njihovim tvrdnjama, ne izaziva samo rak, „već je povezan s povećanim brojem spontanih pobačaja, deformacijama fetusa, bolestima kože, respiratornim i neurološkim bolestima".

Također, i ugledni svjetski akademici obrušili su se na izvješće Agencije. Stotinjak akademika iz cijelog svijeta potpisalo je otvoreno pismo povjereniku Europske komisije Vytenisu Andriukaitisu, pozivajući vlasti EU da ignoriraju mišljenje glavnog europskog tijela za sigurnost hrane.

 -Pozivamo vas i Europsku komisiju da zanemarite manjkav nalaz EFSA-e o glifosatu u vašem formuliranju o zdravlju glifosata i okolišnoj politici Europe - stoji u pismu.

Pismo koje poziva na ‘transparentan, otvoren i vjerodostojan pregled znanstvene literature’ napisao je Christopher Portier iz američke nevladine organizacije Fonda za zaštitu okoliša. Portier je također specijalist koji se konzultirao na istraživanju Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) kada je provodio istraživanje o glifosatu Monsanta.

Mišljenje europske Agencije moglo bi voditi tomu da sve države članice EU obnove odobrenje za glifosat – jer su u međuvremenu neke zemlje poput Francuske zabranile korištenje - koji je 1970-ih prvi proizveo Monsanto i koristi se u njihovom najprodavanijem proizvodu Roundupu, ali i mnogim drugim herbicidima diljem svijeta.

U Hrvatskoj, kako vidimo, glifosat, oko kojeg se lome koplja svuda po svijetu i za kojeg Svjetska zdravstvena organizacija kaže da „vjerojatno izaziva rak“, legalno će se i dalje koristiti u poljoprivredi, čak i kad se zabrani osam spornih herbicida koji kombiniraju glifosat i tallowamin.

Maro Marušić

 

Popularni Članci